Snusk med norske bistandspenger?

Etter gjentatte forsøk på fremskaffe informasjon om pengebruken til en norsk-støttet stiftelse i Sør-Afrika, begjærte NORAD stiftelsen konkurs for å fremtvinge opplysninger om pengebruken i organisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et statsministerbesøk i Sør-Afrika i 1996, knyttet Norge kontakt med den private stiftelsen CF Beyers Naude, som nå er begjært konkurs. I juli 1997 fikk stiftelsen tre millioner fra Norge. Pengene skulle gå til skolegang for barn i bydelen Alexandra i Johannesburg.

Siden februar 1998 har Norge slitt med å få tilbakemeldinger på hvordan pengene er brukt. Det spekuleres i at stiftelsen har brukt pengene som sikkerhet for et banklån.

- Å begjære stiftelsen konkurs er et rettslig grep for å få informasjon om bruken av pengene. Hvis det har vært et mislighold, ser vi veldig alvorlig på dette, sier Jon Mørland i UD.

14 studenter som har fått finansiert utdannelsen sin gjennom NORAD-fondet, skal ifølge Grimstad fortsatt få stipend fra den norske ambassaden. Det er også viktig for norsk UD at skoleelevene ikke lider skade.

Stiftelsen ble stevnet 3. juli og fikk to uker på seg til å besvare anklagene.

(NTB)