Snusk og bestikkelser blant ukrainske samfunnstopper

Stadig flere samfunnstopper trekkes inn korrupsjonssaken som er under opprulling i Ukraina. Skandalen har forbindelser med Ukrainas store naturgassreserver, som er livsviktige for landets økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lazarenko, som var regjeringssjef fra 1994 til 1997, sitter fengslet i USA, mistenkt for «vasking» av svarte penger.

Lazarenko skal under bordet ha mottatt store beløp fra forretningsmannen Aleksander Timosjenko. Og Timosjenkos kone Julija er visestatsminister i regjeringen i Kiev, med ansvar for drivstoff- og energipolitikk.

Lazarenko ble i 1997 avsatt av president Leonid Kutsjma og arrestert, og sitter fortsatt inne, mens amerikanerne gransker pengevask-anklagene.

Lazarenko-saken har vide internasjonale forgreininger. I juni ble han in absentia funnet skyldig i hvitvasking av mer enn 200 millioner dollar gjennom sveitsiske banker, og in absentia dømt til 18 måneders betinget fengsel av en domstol i Genève.

Aleksander Timosjenko har for sin del sittet fengslet hjemme i Ukraina siden slutten av oktober, sammen med sin tidligere medarbeider Viktor Falkovitsj. De to er siktet for underslag av et beløp tilsvarende sju og en halv milliard norske kroner, som de skaffet seg ved salg av statlig eid metall fra Ukraina til skraphandlere i Øst-Asia.

Julija Timosjenko er ikke bare en dyktig politiker og har utpreget fjernsynstekke, og hun er i dag er en av Ukrainas mektigste kvinner. Hun har gjort seg kjent for sin uredde og konsekvente kritikk av samrøret mellom politikere og næringsliv i dagens Ukraina.

(NTB)