TIDOBLET: Swedish Match rotet med momsen. Etter å ha klaget på gebyret, ble det tidoblet. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TIDOBLET: Swedish Match rotet med momsen. Etter å ha klaget på gebyret, ble det tidoblet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Snusprodusent fikk tidoblet milliongebyr etter klage

Momsrot i Swedish Match.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snusprodusenten Swedish Match klaget etter å ha fått et gebyr på 1 million kroner etter momsrot verdt flerfoldige millioner. Oslo tingrett tidoblet gebyret.

Tolletaten avdekket at det manglet momsdeklarering på nesten 200 millioner kroner for årene 2009 til 2011, skriver Aftenposten.

Saken gjelder mellomregninger mellom Swedish Match i Sverige og det norske datterselskapet.

Selskapet - som dominerer det norske snusmarkedet - gjorde opp for seg da manglene ble avslørt. Tollregion Oslo og Akershus kom fram til at tolloven var brutt og mente et gebyr på én million kroner var en passende reaksjon. Normalt ilegges det tilleggsgebyr på fem prosent, men i dette tilfellet ble det brukt skjønn. En million kroner tilsvarer omtrent en halv prosent av beløpet som ikke var deklarert.

Swedish Match Norge klaget på vedtaket for tre år siden. Klagen førte ikke fram, men flere runder endte derimot med at gebyret ble satt til fem prosent, altså rundt 10 millioner kroner.

Til slutt havnet saken i retten, som altså mente at ti millioner var greit. Snusprodusenten skal gå nøye gjennom dommen før de bestemmer seg for om den skal ankes.

(NTB)