Nikotinposer til Norge

Snussak provoserer: - Skammelig

Bård Hoksrud (Frp) forstår ikke avslaget.

OPPGITT: Bård Hoksrud forstår ikke hvorfor Helsedirektoratet stiller seg på bakbeina i snussaken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OPPGITT: Bård Hoksrud forstår ikke hvorfor Helsedirektoratet stiller seg på bakbeina i snussaken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fra 1. juli i fjor ble det mulig å søke om å få lov til å lansere tobakksfri nikotinsnus, som kalles nikotinposer i Norge. Swedish Match var første aktør som søkte og er første som har fått svar på søknaden.

Konklusjonen hos Helsedirektoratet ble avslag på søknaden. Det reagerer kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo ved Swedish Match og helsepolitisk talsperson i Frp Bård Hoksrud sterkt på.

- Det er ingen som er ved sine fulle fem som klarer å se logikken i dette. Det er like ulogisk som å si at man må putte sukker i lettbrus. Det Helsedirektoratet gjør her er skademaksimering i praksis. Her er Helsedirektoratet på lag med «big tobacco», sier Erlimo til Dagbladet.

- «Helsetaliban»

- For det første er det ganske provoserende at de sier nei til et produkt som kan være helsefremmende. For det andre var det et stortingsflertall som stemte gjennom på dette produktet helt tilbake i 2016, sier Bård Hoksrud til Dagbladet.

- At de sier nei til forslaget, er som at jeg ikke kan kjøpe meg Pepsi Max, sier Hoksrud.

Han gir uttrykk for at Helsedirektoratet ikke har tatt avgjørelsen basert på gode argumentasjoner, men på usikkerhet, som de skriver i begrunnelsen for avslaget man kan lese under. Dagbladet har fått innsyn i avslaget fra Helsedirektoratet, samt en klage på avslaget fra Swedish Match, sendt denne uka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer