PÅGREPET: Roland ble pågrepet i mars i år 2013 da politiet oppdaget at han hadde brutt innreiseforbudet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅGREPET: Roland ble pågrepet i mars i år 2013 da politiet oppdaget at han hadde brutt innreiseforbudet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Snustyven Roland har allerede kostet Norge en halv million. Nå er han fengslet igjen

Regninga løper videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Tyveri av noen snusbokser koster til slutt staten millionbeløp, sier advokatfullmektig Ali Reza Afshar til Dagbladet.

Han forsvarer rumenske Roland, som Dagbladet skrev om i 2013. Vi beregnet da at han hadde kostet Norge minst 550 000 kroner i kostnader knyttet til rettsprosesser, soning og uttranport, etter at han først ble dømt for å stjele i underkant av 100 bokser snus og fire liknende forsøk.

I tillegg til fengslesstraff ble han nemlig idømt innreiseforbud til Norge. Men han kom tilbake to ganger, og ble begge gangene dømt for å bryte det.

For tredje gang Nå er han fengslet for å ha brutt innreiseforbudet for tredje gang, og kostnader til fengslingsmøter, soning, en kommende hovedforhandling og til slutt transport til Romania vil belastes norske skattebetaler.

- Han oppsøkte politiet selv, fordi han trodde innreiseforbudet bare varte i to år, og han ville si fra at han var i landet. Da ble han pågrepet, sier mannens forsvarer, Ali Reza Afshar, til Dagbladet.

Innreiseforbudet var på fem år, men det hadde han altså ikke fått med seg. Forrige gang han var gjennom samme mølle kostet utgiftene i forbindelse med fengslingene og rettssaken anslagsvis 82 000 kroner.

- Nå vil han på nytt koste norske skattebetalere mye penger, uten at han mener at han egentlig har gjort noe galt utover det første tyveriet, sier Afshar, som er advokatfullmektig i Advokatfirma Suleiman & co.

Da Dagbladet møtte Roland i fengsel i 2013 sa han at forstod at han kostet det norske samfunnet relativt store summer, og at han gjerne skulle jobbet her og betalt skatt for å betale tilbake, men at det ikke er mulig når han er utvist fra landet.

Vil tilbake hver gang Forsvarer Afsahr sier mannen nå har gjort det klart for ham at han vil dra tilbake til Norge igjen når den kommende straffen er sonet.

- Han sier at det er noen som er ute etter ham i Romania, og at han ikke er trygg der. Norge er det eneste landet hvor han kjenner noen og føler seg trygg, derfor vil han komme tilbake hit igjen, sier Afshar, som sier klienten også synes det er leit at han igjen vil påføre Norge kostnader.

Roland har blitt transportert av politiet til Romania to ganger.

- Da har han og tre tjenestemenn fra politiet sittet på business class. Han så at billetten til ham alene kostet 20 000 kroner. Så har han betalt 100 euro for å ta buss rett opp igjen, sier forsvareren.

Han sier klienten opplever at han straffes hardt for et i utgangspunktet lite alvorlig forhold.

- Han føler det er en dobbeltstraff, sier Ashraf.

Risikerer soning i Romania Den forrige dommen sonet Roland i sin helhet i et norsk fengsel, og han sa seg godt fornøyd med forholdene der. Det er ikke sikkert han får sone hele straffen i Norge denne gangen. Siden han ble dømt sist, har nemlig en avtale med Romania om soningsoverføring trådt i kraft.

VIL DRA TILBAKE HVER GANG: Roland ligger nå an til å bli dømt for brudd på innreiseforbudet for tredje gang. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL DRA TILBAKE HVER GANG: Roland ligger nå an til å bli dømt for brudd på innreiseforbudet for tredje gang. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Justisdepartementet opplyser til Dagbladet at fem rumenere ble overført til soning i hjemlandet i 2013, det første året avtalen trådte i kraft, mens tallet for 2014 var elleve. Norge betaler da for uttransport, men ikke noe for kostnadene knyttet til soning. Justisdepartementet utreder mulighetene for å tilby domfeltes hjemland også finansiering  av videre straffegjennomføring.

Kriminalomsorgens yrkesforbud opplyste i 2013 at gjennomsnittskostnaden for et soningsdøgn i Norge var 2480 kr. Politiets utlendingsenhet oppga den gang at gjennomsnittelig kostnad per uttransport er 24 163 kr, inkludert flybilletter og ledsakerkostnader.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer