Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snydens fulle

Festglade norske ungdommer i syden får nå konkurranse av alkoholhungrige foreldre, som drikker seg snydens fulle og havner på sykehus. Verst går det ut over barna som hentes hjem til Norge av sykepleiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske turister er ikke som andre turister. Når Ola og Kari nordmann reiser på ferie, kan det gå hardt for seg. Forsikringsselskapene har fått rekordmange henvendelser i sommer, om folk helt opptil 80 år som må legges inn på sykehus på grunn av fyll.

Toppen av isfjellet

- Vi har sett mange triste skjebner. Det går mest ut over barna når foreldrene drikker seg fulle. Vi har nok ti saker i uka på grunn av alkohol. Men det er nok bare toppen av isfjellet. Det skjuler seg nok flere alkoholskader bak en del sykdommer. Mye alkohol gjør at det blir lettere å få infeksjonssykdommer, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

- Det hender ganske ofte at vi må sende sykepleiere for å hente barn hjem til Norge. Foreldrene er lagt inn på sykehus for å få hjelp, legger hun til.

Alkohol og piller

Den tradisjonelle flyfylla har stagnert det siste året, men fremdeles blir en rekke hendelser i lufta anmeldt. I sommer har det vært noen episoder - både hos Braathens, SAS og charterselskapene.

- Men vi ligger på samme nivå om sommeren som ellers i året, sier informasjonsdirektør Frode Geitvik i Braathens.

Her er et par eksempler fra de siste månedene:

  • Rute fra Amsterdam til Bergen 10. juli. Den kranglevorne passasjeren prøvde å slå til andre passasjerer og besetningen. Mannen ble hentet av politiet på Flesland. Saken er politianmeldt.
  • Charterfly til Cuba. En mannsperson prøvde å åpne døra i flere tusen meters høyde. Saken er politianmeldt.

- Vi sitter dessverre ikke med oppdatert statistikk fra sommeren, men vi opplever spesielt fulle passasjerer som vil slåss. Spesielt ille er det når alkohol blir blandet med piller, sier informasjonssjef Torbjørn Andersen i Premiair.

Flyselskapene avventer nå en lovendring som gjør det lettere for selskapene å få bukt med flyfylla. Lovendringen åpner også for lengre fengselsstraffer for passasjerer som setter sine medpassasjerer i fare.

Normal sommer

Reiseselskapene melder om en normal sommer. Og en normal sommer betyr også en del problemer med ferieglade nordmenn.

- Vi kan ikke legge skjul på at det er en del episoder. Men det er veldig få tilfeller hvor norsk påtalemyndighet kobles inn, selv om det er sporadiske episoder med narkotika og noen tilfeller av voldtekt og voldtektsforsøk, sier Star Tour-sjef Frode Hansen til Dagbladet.

Men selv om en del nordmenn går amok i utlandet, er det bare et fåtall som havner i virkelige vanskeligheter .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media