Snydens turist kom ikke til syden

STAVANGER (Dagbladet): Charterturisten oppførte seg så truende at kapteinen på Braathens-flyet valgte å mellomlande i Malmö. Braathens politianmelder nå den rabiate flypassasjeren og sender samtidig en klekkelig regning for de kostnadene han har påført selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Både SAS og Braathens har sett seg grundig lei på slike alvorlige episoder i lufta. Flyselskapene varsler nå kamp mot flyfyll og voldelige passasjerer. SAS er i ferd med å innføre nye retningslinjer, men vil foreløpig ikke røpe konkrete tiltak.

Flyet med 143 solhungrige passasjerer var på vei fra Stavanger til den tyrkiske byen Antalya sist lørdag kveld da problemene oppsto.

- Passasjeren oppførte seg på en slik måte at han var en trussel for sin egen og sine medpassasjerers sikkerhet. Derfor måtte flyet mellomlande i Malmö, og passasjeren ble tatt hånd om av politiet der, sier informasjonsdirektør Audun Tjomsland i Braathens til Dagbladet.

Braathens avventer skriftlig rapport fra personalet om bord i flyet om detaljene rundt hendelsen.

Samtidig finregner flyselskapet på hva flypassasjerens oppførsel har kostet selskapet. Tjomsland våger ikke anslå noe beløp.

Ballet på seg

Det viser seg at i tillegg til en times forsinkelse i Malmö, måtte Antalya-turister på vei hjem til Trondheim finne seg i å mellomlande på Gardermoen, og kom dermed hjem tre timer forsinket:

- På grunn av forsinkelsen og hviletidsbestemmelsene for mannskapet om bord måtte flyet stoppe på Gardermoen på returen. Her måtte vi ta mannskap fra en annen flygning, forklarer Tjomsland.

Dermed ble 8.15-flyet fra Stavanger til Oslo i går morges kansellert.

- Slike hendelser som dette gjør at vi må bli stadig mer restriktive med hvem vi slipper om bord. Vi må dessuten vise at vi slår hardt tilbake. I dette tilfellet går vi grundig til verks og sender en regning i tillegg til politianmeldelse, sier Braathens' informasjonsdirektør.

Nye tiltak

Bortsett fra et ødelagt flysete har ingen så langt blitt skadd i denne typen hendelser om bord i Braathens-fly.

Tjomsland bekrefter at problemene oppstår særlig når folk har drukket alkohol på forhånd. At noen tar seg et glass får være tillatt, men det er vanskelig å sette grensen for når man ikke ønsker å ha vedkommende om bord.

- Vi har en generell praksis at synlig berusede passasjerer ikke får være med. Men ofte er det først når folk setter seg i flysetet at vi ser hvordan det er fatt med dem, sier basesjef for kabinansatte i SAS, Ann Lisbeth Kreyberg.

Seinest i vår satte en full SAS-passasjer knyttneven i nesa på en flykaptein.
Kreyberg sier SAS tar problemet med såkalte urolige passasjerer svært alvorlig:

- Vi vil komme med konkrete tiltak. Det har vist seg at dette er et problem som bare øker, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer