Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Snytes for 500 millioner

Pensjonistene føler seg lurt, og Fremskrittspartiet raser etter bruddet i trygdeoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tilbudet fra Victor Norman er ikke bare smålig. Han «låner» en halv milliard fra pensjonistene, sier forhandlingsleder Arnt Holte i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon til Dagbladet.

Han ledet forhandlingene på vegne av en million uføretrygdede og alderspensjonister mot staten, representert ved arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H).

- I revidert nasjonalbudsjett har regjeringen beregnet at årets lønnsvekst blir 4,5 prosent. Stortinget har nettopp vedtatt at vi skal ha en inntektsutvikling på linje med andre grupper, men vi fikk tilbud på 4,0 prosent. Det kunne vi ikke akseptere, sier Arnt Holte.

Holte mener tilbudet fra Norman nærmest var et diktat.

- De beveget seg 0,1 prosent i løpet av forhandlingene. Det er ikke mye bevegelse, sier Holte.

Provokasjon

Etter at forhandlingene med arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman om årets trygdeoppgjør brøt sammen natt til i går, forventer Holte at Stortinget rydder opp. Og det forsikrer leder av sosialkomiteen på Stortinget, John Alvheim (Frp).

- Regjeringen snyter pensjonistene for det Stortinget for to dager siden vedtok at de skal ha. Det er en provokasjon mot pensjonistene og mot Stortinget. Nå lager Norman bråk igjen, sier Alvheim.

- Jeg kan ikke øse ut mer penger her og nå, vi er nødt til å studere proposisjonen fra regjeringen.

Men vi står naturligvis fast på Stortingets vedtak, og hvis vi finner ut at pensjonistene har fått for lite i forhold til det, må vi gi mer, sier sosialpolitisk talsmann i Ap, Bjarne Håkon Hanssen.

Krafttak

Men statsråd Victor Norman mener statens tilbud var et betydelig løft og advarer Stortinget mot å punge ut mer penger til pensjonistene.

- Vi ga full etterregulering for 2001 og 2002, og tillegg for i år på linje med øvrige grupper, minst. På et tidspunkt da andre grupper viser moderasjon, tar vi et krafttak for pensjonistene, sier Norman til Dagbladet.

- Men hvorfor ikke gi 4,5 prosent som ifølge revidert nasjonalbudsjett er det andre grupper får?

- Dette er et anslag, men dersom andre grupper får mer enn det inntektspolitiske samarbeidet tilsier, har vi lagt inn en sikringsbestemmelse om etterregulering fra 1. januar for pensjonistene. Vårt opplegg er helt i tråd med Stortingets vedtak.

- Hva hvis Stortinget nå gir pensjonistene mer enn regjeringen vil gi?

- Jeg vil ikke spekulere over hypotetiske ting. Nå foreligger vårt forslag, og jeg regner med at Stortinget står fast på det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media