Snytt for heder

Den høyeste utmerkelsen som kan tildeles nordmenn i fredstid, Borgerdådsmedaljen, er lagt ned. Kåre Willoch var foreslått, men får den altså ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  En fornuftig beslutning av regjeringen. At jeg var foreslått, må være et argument i seg selv for å legge den ned, sier Kåre Willoch.

-  Unaturlig

Beslutningen ble tatt av regjeringen Bondevik i vår, men har ikke vært kjent før i dag. Det betyr at St. Olavs orden blir den høyeste utmerkelsen en nordmann kan få uten å vise mot i krig. Krigskorset henger høyere, men utdeles bare for særskilt innsats i strid.

-  Regjeringen anser det ikke lenger naturlig å tildele medaljer, opplyser informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens kontor.

Politisert

Borgerdådsmedaljen har i motsetning til St. Olav, som deles ut av kongen, blitt delt ut av regjeringen - etter innstilling fra Justisdepartementet.

Borgerdådsmedaljen har vært et alternativ til å bli dekorert av kongen, og dermed en mulighet for å hedre politikere på venstresiden som av prinsipielle grunner ikke ville motta en orden.

Einar Gerhardsen nektet å motta St. Olav, men tok altså imot Borgerdådsmedaljen.

-  En del av utnevnelsene har åpenbart vært politisk begrunnet. At den omstridte prisdirektør Thagaard fikk den, er for eksempel ubegripelig for de fleste, sier Willoch.

-  Flere enn Falkberget

-  Johan Falkberget har jeg stor respekt for. Hans nære tilknytning til Arbeiderpartiet måtte ikke være noen hindring, men skulle den først deles ut til forfattere, er det mange flere enn ham som burde hatt den, sier Willoch.

Dagbladet er kjent med at forslaget om å tildele Willoch Borgerdådsmedaljen i noen tid verserte fram og tilbake mellom Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor, uten at man fant ut hva det var rett å gjøre. Enden på visa ble altså at hele medaljen nå tilhører historiebøkene.

-  Var du klar over at du selv var foreslått?

-  Mitt etterretningsnett er så bra at jeg ikke behøver Dagbladet for å ha kjennskap til slikt, ja, humrer Willoch.

-  Men når det nå ikke blir noe av, lever du godt uten den?

-  Ja, jeg vil si det bare er en fordel. Det ville ha vært byrdefullt å motta en slik politisert dekorasjon, sier Willoch.

Borgerdådsmedaljen

«Medaljen for Borgerdåd» ble innstiftet i 1819, og har etter krigen bare blitt utdelt ti ganger.

De som har fått den etter 1945, er kong Haakon 7, statsminister Johan Nygaardsvold, stortingspresi dent Carl Joachim Hambro, høyesterettsjustitiarius Paal Berg, prisdirektør Wilhelm Thagaard, forfatter Johan Falkberget, fylkesmann Trygve Lie, statsminister Einar Gerhardsen, kong Olav 5 og Jens Chr. Hauge.

UTEN BITTERHET: Kåre Willoch mener det bare er en fordel at han ikke ble tildelt Borgerdådsmedaljen.