Snytt for heder

Den høyeste utmerkelsen som kan tildeles nordmenn i fredstid, Borgerdådsmedaljen, er lagt ned. Kåre Willoch var foreslått, men får den altså ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  En fornuftig beslutning av regjeringen. At jeg var foreslått, må være et argument i seg selv for å legge den ned, sier Kåre Willoch.

-  Unaturlig

Beslutningen ble tatt av regjeringen Bondevik i vår, men har ikke vært kjent før i dag. Det betyr at St. Olavs orden blir den høyeste utmerkelsen en nordmann kan få uten å vise mot i krig. Krigskorset henger høyere, men utdeles bare for særskilt innsats i strid.

-  Regjeringen anser det ikke lenger naturlig å tildele medaljer, opplyser informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens kontor.

Politisert

Borgerdådsmedaljen har i motsetning til St. Olav, som deles ut av kongen, blitt delt ut av regjeringen - etter innstilling fra Justisdepartementet.

Borgerdådsmedaljen har vært et alternativ til å bli dekorert av kongen, og dermed en mulighet for å hedre politikere på venstresiden som av prinsipielle grunner ikke ville motta en orden.

Einar Gerhardsen nektet å motta St. Olav, men tok altså imot Borgerdådsmedaljen.

-  En del av utnevnelsene har åpenbart vært politisk begrunnet. At den omstridte prisdirektør Thagaard fikk den, er for eksempel ubegripelig for de fleste, sier Willoch.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer