Snytt for husdrøm

Halvannet år etter å ha vunnet drømmehuset til 1,3 millioner kroner i en konkurranse arrangert av boligmekleren Notar, bor familien på fire i en liten hybel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Stine Nomeland Walther (29) fra Kristiansand var så lykkelig at hun kunne besvime da Mr. Notar, TV-kjendisen Knut Bjørnsen, overrakte hussjekken som var underskrevet av Notar-eier Asgeir Sæther.

Hun hadde deltatt i konkurransen hos boligmekleren Notar og vunnet hovedpremien, et nytt hus til 1,3 millioner kroner.

-  All gleden er borte. Jeg drømte om hvordan jeg ville ha det, med hvitt gjerde rundt hagen og en flott plen som ungene kunne springe på. Nå bor vi i stedet på en bitte liten hybel, forteller vinneren til Dagbladet.no snart to år etter.

Like før jul i 2003 møtte informasjonsdirektør Eivind Rodem i Notar forretningsmannen Robert Lund (37) på Notars meklerkontor i Fredrikstad.

Til stede på møtet var også to representanter fra husfabrikken Svenska Allmogehus. Selskapet ønsket å starte salg av hus her i landet, og hadde allerede inngått et forhandlersamarbeid med Robert Lund i Norge.

Notar informerte at de planla en to måneders markedskampanje, hvor en heldig person skulle vinne et hus.

Kunne Allmogehus tenke seg å stille med et hus i premie?

Som motytelse skulle Allmogehus få en halv million kroner. De skulle også markedsføres gjennom Notars meklernettverk og i Notaravisen.

SEIERSINTERVJU: Notar hadde en fyldig reportasje om husvinneren Stine Nomeland Walther etter seieren i januar 2004. FAKSIMILE: NOTARAVISEN
SEIERSINTERVJU: Notar hadde en fyldig reportasje om husvinneren Stine Nomeland Walther etter seieren i januar 2004. FAKSIMILE: NOTARAVISEN Vis mer

Avtale med Lund

Partene blir enige, og den 18. desember 2003 underskriver Eivind Rodem i Notar en avtale med Robert Lund i Allmogehus Norge AS og husfabrikken Svenska Allmogehus.

Forretningsmannen Robert Lund er tidligere straffedømt i forbindelse med næringsvirksomhet. Han har startet mange selskaper i sitt liv, de fleste av dem har gått konkurs eller er blitt tvangsavviklet.

Da Notar inngår avtale med Lund, er ikke Allmogehus Norge registrert som selskap. Slike opplysninger er offentlige i Brønnøysundregistrene. Det samme er informasjonen om Robert Lunds tidligere konkurser.

Stjerneprisutdeling

To måneder etter at Notar lanserte sin huskonkurranse, står Stine Nomeland Walther og tripper nervøst på en hotellscene på Storefjell. Foran henne klapper og jubler 500 Notar-ansatte for den heldige vinneren. Knut Bjørnsen gratulerer, og de to hygger seg sammen med mat og drikke på æresbordet på hotellet.

Kort tid etter at premien er delt ut entrer Arve Tellefsen, Jan Werner Danielsen og tidligere Miss Universe, Mona Grudt, scenen. De underholder den feststemte Notar-gjengen utover natta.

I dagene etter prisutdelingen blir tobarnsmoren fra Kristiansand intervjuet av aviser og i radio. Notaravisen, som deles ut til alle landets husstander, bruker førstesida si til å fortelle om Stines husgevinst. Notar har fått den PR-gevinsten de ønsket seg.

Kjøpte tomt

Før Stine deltok i Notar-konkurransen, eide hun et flott hus i Vågsbygd hvor familien hadde god plass og alle eiendelene sine. Etter at de vant, solgte familien huset og flyttet inn hos noen venner mens de lette etter en eiendom å bygge på. Etter å ha kjøpt tomt i Sogndalen kommune utenfor Kristiansand, regnet de med å flytte inn etter noen måneders byggeperiode.

Men så langt har den unge familien på fire bare ei gjengrodd tomt i et byggefelt hvor alle naboene er i ferd med å slå seg til ro i nybygde hus.

Stine og ektemannen Kjetils tomt framstår som et gapende hull mellom grønne plener og glade barn som svinger seg i husker, hopper i trampoliner og leker i sandkasser.

-  Vår seks år gamle datter begynte på skolen i høst. Vi vil at hun skal bli kjent med nabobarna i området og skolen sin. Nå kjører vi tre mil hver eneste dag for at hun skal komme seg til skolen der vi skal bo, sier pappa Kjetil.

All kjøringen og uvissheten tærer på familien. Til tider går de på veggen i den lille hybelen. Ikke kan de invitere klassevenner hjem til datteren, og alle eiendelene deres ligger pakket ned i kasser hos venner og familie. Jula kan de ikke feire hjemme i år.

-  Snakk med Robert Lund

Etter at de hadde vunnet huset, fikk familien Walther beskjed om å forholde seg til Robert Lund i selskapet Allmogehus Norge. Det skulle vise seg å ikke være så enkelt.

-  Vi merket med en gang at det var noe rart med måten Lund arbeidet på. Vi ba om å få tilsendt en huskatalog og prisliste så vi kunne velge oss ut et hus. Vi planla å spytte i litt ekstra så vi kunne få en enda finere bolig, sier Kjetil Walther.

Noen huskatalog fikk de ikke. Familien purret og purret, men Lund kom hele tida med nye forklaringer. Dagbladet har sett utskrifter av korrespondansen mellom Lund, Notar og sørlandsfamilien som viser seindrektigheten til Lund.

-  Tålmodigheten slutt

1. april i år, over ett år etter at familien vant huset sitt, gikk Allmogehus Norge konkurs.

-  Notar har ikke fortalt oss et ord om at Allmogehus er konkurs, enda de har visst det i lang tid, påstår Kjetil Walther.

30. mai sender Robert Lund en mail til vinnerne.

«Dalarna Hus AB har tatt over ansvaret pga. konkurs i Allmogehus Norge AS. Prisliste er på vei til deg», skriver Lund. Men det finnes ikke noe selskap som heter Dalarna Hus AB.

-  Vi sørlendinger er kjent for å være sindige, men nå er tålmodigheten vår slutt, sier Kjetil Walter.

VENTER FORTSATT: Alt Stine og Kjetil Walther med datteren Malin (6) har av hus er et bilde på vinnersjekken de fikk av TV-personligheten Knut Bjørnsen. - Vi er lei av å høre stadig nye unnskyldninger for at vi ikke fått vinnerhuset vårt. Alle naboene har flyttet inn på byggefeltet, men vår tomt har grodd igjen.
<center><a href=mailto:oor@dagbladet.no>oor@dagbladet.no</a> eller <a href=mailto:keg@dagbladet.no>keg@dagbladet.no</a></center>
HOLDT IKKE LØFTENE: Forretningsmannen Robert Lund skulle levere vinnerhuset, men nå har han flyttet utenlands og svarer ikke når Dagbladet.no ringer.
LØSNING: Ekteparet Walther håper de nå kan få et hus av en lokal husbygger. Uansett, et hus kan tidligst stå ferdig neste sommer.
SOLGTE HUSET: Etter at paret vant huset, solgte de sitt gamle hus. Nå bor de i stedet trangt på en hybel fordi de ikke har fått sitt nye hus.