Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snytt for kr 434 381 av Staten

Nordsjødykker (64) saksøkte Rikstrygdeverket og vant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) På grunn av rotete saksbehandling på det lokale trygdekontoret, mistet Karmøy-mannen (64) muligheten for å få utbetalt 750 000 kroner fra en erstatningsordning Statoil opprettet for dykkere i Nordsjøen.

- Staten blir ristet skikkelig i dommen fra lagmannsretten. Det skal vanligvis svært mye til å få tatt forvaltningen på sommel, men i denne saken fikk rotet deres så store økonomiske konsekvenser for min klient, sier advokat Carl Gunnar Sandvold i Projure advokatfirma til Dagbladet.no.

- Ikke-mitt-bord-mentalitet

64-åringen valgte å saksøke Staten, og reiste krav om å få erstattet et pengetap på 434 381 kroner. Det er pengesummen som gjensto av de 750 000 kronene, etter at han hadde fått utbetalt 315 619 kroner fra Statoil-ordningen på annet grunnlag.

Nå har Gulating lagmannsrett bestemt at Rikstrygdeverket må punge ut til den yrkesskadde Nordsjødykkeren.

9. april 2002 søkte den tidligere Nordsjødykkeren om uføretrygd ved Karmøy trygdekontor. Han gjorde oppmerksom på at søknaden måtte være ferdigbehandlet senest 24. mai samme år, ellers ville han miste erstatningsmuligheten fra Statoil. Trygdesjefen lovet at saken skulle prioriteres, da uførespørsmålet egentlig bare var en formalitet på grunn av Nordsjødykkernes nøye dokumenterte helseplager.

Likevel klarte ikke trygdekontoret behandle søknaden innen fristen. Verken den skadde dykkeren eller trygdesjefen sjøl, ante at 64-åringens kontaktperson på Karmøy trygdekontor ikke var saksbehandleren med ansvar for saken.

Ikke bare én, men to ganger ringte trygdesjefen og purret på feil person for å få ferdigbehandlet uføresøknaden, uten å få beskjed fra sin underordnede om at han slett ikke var saksbehandler på saken.

PLATTFORM I SOLNEDGANG: Her er Statoil-opererte Gullfaks sett fra helikoptervindu. Foto: Aleksander Nordahl
PLATTFORM I SOLNEDGANG: Her er Statoil-opererte Gullfaks sett fra helikoptervindu. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

- Denne saken er et utslag av typisk byråkratisk ikke-mitt-bord-mentalitet, sier advokat Sandvold.

Statlig ørefik

Lagmannsretten betegner trygdens feil som «graverende» og gir Staten følgende skriftlige ørefik:

«Det bør etter lagmannsrettens syn ikke være slik at offentlige myndigheter skal se med mistenksomhet på private økonomiske interesser som ligger utenfor det offentlige system vedkommende organ er satt til å forvalte...Poenget er, slik lagmannsretten ser det, at det må være rom for forvaltningens tjenestemenn til å utøve et fornuftig skjønn også om slike forhold», heter det i den ferske dommen.

Vurderer anke

Staten har ennå ikke bestemt seg for om de skal godta nederlaget i Gulating lagmannsrett.

- Vi studerer domspremissene og vurderer en eventuell anke. Derfor ønsker vi ikke å komme med ytterligere kommentarer til dommen nå, sier underdirektør Lasse Henriksen i Rikstrygdeverket.

Advokat Sandvold føler seg rimelig sikker på at Staten vil avstå fra å anke saken til høyesterett.

Snytt for kr 434 381 av Staten

- De mangler jo fullstendig et grunnlag å anke på.

<B>NORDSJØDYKKERNE:</B> Dette bildet ble brukt som vignettbilde i Dagblad-serien Den Store Skammen fra 1999 som omhandlet Nordsjødykkernes umulige situasjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling