Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snytt for solformørkelse

Innbyggere i Finnmark fikk i natt ikke oppleve det sjeldne astronomiske fenomenet en formørkelse av midnattsola er. Årsaken var skyet vær, selv om det var varslet skyfri himmel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langs kysten og på store deler av Finnmarksvidda var været for dårlig til at noen fikk oppleve solformørkelsen som skulle inntreffe i natt. Dette er et veldig sjelden fenomen, så sjeldent at det er 11 år til neste gang.

Skyer på bestilling

- Det var helt håpløst å se noe. Bare skyene dominerte, desverre, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard, nestleder i Norsk Astronomisk Selskap.

Han og to andre kolleger hadde reist helt fra Oslo til Karasjok for å oppleve solformørkelsen.

Rundt 50 mennesker hadde møtt opp for å oppleve begivenheten sammen med dem, men rett før formørkelsen skulle ta til, skyet det til på himmelen.

Neste i 2003

- Det ble helt ille da formørkelsen skulle ta til, sier Ødegaard.

Alt han hadde igjen for den lange reisen fra hovedstaden var myggstikk på armer og bein.

Selve formørkelsen startet klokka 02.49 og var over klokka 04.09 i morges. Høydepunktet kom klokka 03.29, da formørkelsen var på sitt beste. Da var 45 prosent av sola dekket av månen i Karasjokk.

Neste store formørkelse er i 2003. Den kan sees i Oslo, der 91 prosent av sola vil være dekket av månen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media