- Sobia ble tvangsgiftet

Venninna til den ene søsteren forklarte seg i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  - Sobia ble tvangsgiftet, fortalte et vitne i rettssaken i dag. Hun var venninne med Sobia Khan, den eldste av de tre søstrene som ble drept av sin bror med øks.

I 1998 giftet Sobia seg med en fetter. Det korte og konfliktfylte ekteskapet endte med at fetteren gikk til angrep på Sobia og hennes søster Saadia Shaheen med kniv i 2000. Angrepet endte til slutt med skilsmisse.

- Hun ville ikke gifte seg med ham, fortalte den 28 år gamle venninna i retten.

Den drapstiltalte broren, Shahzad Khan, har tidligere benektet for retten at ekteskapet mellom Sobia og fetteren var et tvangsekteskap. Han brukte i stedet begrepet "arrangert ekteskap".

- Tvangsekteskap er når noen gifter seg mot sin vilje. Det gjorde verken jeg eller Sobia, sa han.

Knivstikkingen i 2000 endte i Oslo tingrett, og både Sobia og fetteren uttalte her at de ikke hadde hatt noe lyst til å gifte seg med hverandre.

Sobia sa at hun ikke turte å nekte siden de var i Pakistan «hvor det ikke sjelden hender at en datter blir drept hvis hun motsetter seg et arrangert ekteskap». Sobia mistrivdes så mye i ekteskapet at hun skal ha prøvd å ta sitt eget liv gjennom en overdose piller.

Vitne-trøbbel
I politiavhør gikk venninna lengre i å beskrive forholdene i familien enn hun gjorde i dag. Her fortalte hun politiet at Sobia fryktet for å bli tvangsgiftet på nytt, det samme gjorde søsteren Saadia Shaheen. Begge var redde for å bli drept om de motsatte seg familiens gifteplaner, forklarte 28-åringen politiet. 

- Sobia ble tvangsgiftet

Dette husket hun ikke noe av i retten i dag.

Også akotorates andre kvinnelige vitne fikk trøbbel med hukommelsen i vitneboksen i dag. I etterkant av drapssaken hadde hun hørt rykter i det pakistanske miljøet om at søstrene fryktet at familien skulle drepe dem.

- De visste at noe var på gang, sa 36-åringen, som selv ikke kjente søstrene.

I politiavhør navnga hun kilden til disse ryktene. Det kunne hun ikke gjøre i dag.

- Dette henger ikke på greip, utbrøt tiltaltes forsvarer, Frode Sulland, underveis i kvinnens forklaring.

Møtte ikke brødrene

Først på rettens program i dag stod vitneforklaringer fra tiltaltes brødre. Da retten ble satt i dag tidlig ba han om å slippe og være til stede når brødrene skulle forklare seg.

– Han synes dette er tungt og vanskelig. Hvis han kan, vil han gjerne få slippe å være til stede, sa forsvarer, advokat Truls Dramer, til dommeren.

Det var den yngste broren som først kom til åstedet, familiens tomannsbolig på Kalbakken i Oslo. Ytterdøren pleide alltid å stå åpen, men da han kom hjem denne kvelden var døra låst.

Inn gjennom et vindu så han den ene søsteren ligge ille tilredt, han klatret derfor opp en stige og inn gjennom et åpent vindu i andre etasje. Her fant han den ene søsteren drept, fortalte aktor i sitt innledningsforedrag mandag. 

I trappen ned til underetasjen møtte lillebroren tiltalte, som tok tak i ham og kastet ham ut av huset. Lillebroren ringte da en annen bror, i tillegg til politiet.

Da de to brødrene forklarte seg bak lukkede dører i dag. De nektet å forklare seg med pressen tilstede i salen, og siden de to brødrene ikke hadde vitneplikt tok retten dette ønsket til følge.

Dagens to andre vitner fikk ikke samme behandling.

Ombestemte seg

Da de to kvinnene møtte i retten i dag nektet de først å forklare seg med tiltaltes brøde til stede i salen. Dette førte til kaotiske tilstander.

Dommer Hellesnes spurte aktor om det var nødvendig at disse vitnene forklarte seg.

- Ja. Disse vitnene vil belyse sider av saken som ikke har kommet fram tidligere, svarte aktor.

Dommeren spurte da om brødrene kunne tenke seg å forlate rommet.

Det nektet de.

- Jeg blir sittende her, jeg, dommer, sa en av dem.

Det førte til en diskusjon mellom dommer, aktor og forsvarer. Dommeren besluttet først at retten ville ta en pause til mandag, men så ombestemte vitnene seg og rettssaken kunne komme i gang igjen.

FORSVARERE</B>: F.v Truls Dramer og Frode Sulland forsvarer den drapstiltalte broren.
TILTALT</B>: Shahzad Khan (31)
I SORG</B>: Venner og bekjente av de tre ofrene la ned blomster og tente lys utenfor drapsboligen.