Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Socialdemokraterne stuper på meningsmåling

De danske Socialdemokraterne faller hele 7 prosentpoeng til 19,3 prosent i en fersk meningsmåling. Den strenge asylpolitikken får skylda.

VELGERFLUKT: Etter at Folketinget vedtok Danmarks nye asyllov, har kritikken haglet. Socialdemokraterne opplever en massiv velgerflukt. Foto: Corbis / NTB Scanpix
VELGERFLUKT: Etter at Folketinget vedtok Danmarks nye asyllov, har kritikken haglet. Socialdemokraterne opplever en massiv velgerflukt. Foto: Corbis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Megafon-målingen, som er utført for danske TV 2 og Politiken, får det tidligere regjeringspartiet med bare 34 mandater i Folketinget en kraftig smekk av velgerne.

På målingen, som er den første fra Megafon siden november i fjor, troner dessuten Dansk Folkeparti øverst som Danmarks største parti. Det høyrepopulistiske partiet får 20,2 prosent av stemmene, tilsvarende 36 mandater, i målingen.

Megafon kobler velgerflukten fra Socialdemokraterne til partileder Mette Frederiksens håndtering av flyktningkrisen, da hver respondent som snur ryggen til partiet er bedt om å begrunne det. Flyktningene trekkes fram som entydig årsak blant 80 prosent, opplyser Megafon-direktør Asger H. Nielsen til Politiken.

Samtidig lekker velgerne i all hovedsak til småpartiene som har kritisert den strenge asylpolitikken.

Ekstramåling Da den danske regjeringen tidligere i uka vedtok asylinnstramminger som var så omstridte at de skapte internasjonale overskrifter, var det med stemmene fra de fleste av Socialdemokraternes representanter.

Resultatet var så sjokkerende at Megafon onsdag valgte å lage en ekstra måling, der resultatet var basert på 2.000 respondenter i stedet for det normale 1.000. Fasiten forble et fall på sju prosentpoeng fra novembermålingen og valgresultatet fra i fjor sommer.

Rødt flertall Det eneste lyspunktet for Socialdemokraterne er at velgerne i overveiende grad holder seg i opposisjonsblokken. Folketingets flertall er fortsatt rødt, for Radikale Venstre og Alternativet fosser fram. De to partiene har ledet an i kritikken av de kraftige innstrammingene i innvandringspolitikken.

Radikale Venstre får 8,5 prosent (+3,5 prosent), mens Alternativet stiger til hele 9,3 prosent (+3,7 prosent).

IKKE LIKE POPULÆRE: Socialdemokraternes tidligere partileder og statsminister Helle Thornings Schmidt og nåværende partiledere Mette Frederiksen delte ut roser i København på valgdagen 18. juni i fjor. Partiet kunne den gang juble over 26,3 prosent av stemmene. Foto: Asger Lagefoged / NTB scanpix
IKKE LIKE POPULÆRE: Socialdemokraternes tidligere partileder og statsminister Helle Thornings Schmidt og nåværende partiledere Mette Frederiksen delte ut roser i København på valgdagen 18. juni i fjor. Partiet kunne den gang juble over 26,3 prosent av stemmene. Foto: Asger Lagefoged / NTB scanpix Vis mer

I blå blokk er velgerforskyvningene mindre. Det borgerlige partiet Venstre, som sitter i mindretallsregjering, fikk 17,2 prosent på målingen, en tilbakegang på 1 prosentpoeng. Selv om Dansk Folkeparti fortsatt er største parti, er framgangen på Megafon-målingen marginal.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram