Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sofia (8) og Stephanie (32) er i god behold

Fikk omsider ringt hjem med livstegn etter supertyfonen på Filippinene.

I GOD BEHOLD: Stephanie (t.v.) er i stormrammede Boracay med datteren Sofia. Det tok over 36 timer før de fikk ringt hjem med livstegn til far og bestefar Steinar Fjeld. Foto: Privat
I GOD BEHOLD: Stephanie (t.v.) er i stormrammede Boracay med datteren Sofia. Det tok over 36 timer før de fikk ringt hjem med livstegn til far og bestefar Steinar Fjeld. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stephanie (32) og Sofia (8), som etter 36 timer fortsatt ikke hadde gitt lyd, sier bestefar Steinar Fjeld fra Bærum til Dagbladet. Han fikk omsider kontakt med datteren, som befinner seg i stormrammede Boracay på Filippinene, på telefon.

- Datteren min har ringt! Og de er i god behold, skriver han i en sms til Dagbladet.

Ifølge UD befinner det seg minst 330 nordmenn i områder som kan være truffet av stormen, men dette er bare folk som frivillig har valgt å registrere seg. Situasjonen på Filippinene er fortsatt svært uoversiktlig, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NTB.

- Ambassaden jobber for fullt med å sjekke alle bekymringsmeldingene. Men det kan ta tid fordi deler av telefonnettet ligger nede, sier Enstad.

Også sunnmøringen May Britt Tynes, som driver førskolen Lola Day Care Center på øygruppa, har greid å sende livstegn hjem i dag, for første gang siden den tropiske syklonen Haiyan - den kraftigste meteorologene noensinne har registrert - fikk landkjenning natt til lørdag.

- Det var en stor lettelse å høre at de har det bra, tross forholdene. Nå er jeg mer bekymret for venner og bekjente der nede som jeg ikke får tak i, forteller Tynes' mor til Aftenposten.

I går kveld meldte Dagbladet at Erlend Johannesen i organisasjonen Streetlight Norge, som driver et barnehjem i Tycloban, ga livstegn via Facebook. Han beskriver forferdelige forhold etter stormen som kan ha tatt over 10 000 menneskeliv.

- Vi trenger hjelp. Det er døde folk overalt. Det er utrygge gater hvor folk slåss med hverandre over boksmat og vann. Vi har mistet alt, absolutt alt, men vi lever. Vi reddet 68 liv på taket til Streetlight, skriver Johannesen på Facebook.

KNUST: Tyfonen har ført til enorme ødeleggelser. Minst 10 000 mennesker fryktes omkommet, mens de økonomiske skadene antas å være større enn noen annen katastrofe i Filippinenes historie. Foto: Reuters/NTB Scanpix
KNUST: Tyfonen har ført til enorme ødeleggelser. Minst 10 000 mennesker fryktes omkommet, mens de økonomiske skadene antas å være større enn noen annen katastrofe i Filippinenes historie. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Mellom 70 og 80 prosent av områdene som ble rammet av Haiyan, ble smadret da tyfonen passerte, opplyser politiinspektør Elmer Soria ifølge NTB.

- Vi hadde et møte med guvernøren og andre tjenestemenn i går kveld. Guvernøren opplyste at 10 000 mennesker ifølge deres anslag har omkommet, sier Soria.

Situasjonen er kaotisk, uoversiktlig og tallene fryktes å stige. Haiyan har allerede steget opp til å bli den åttende dødeligste tyfonen i Filippinenes historie. Selskapet Bloomberg estimerer at de økonomiske skadene beløper seg til minst 14 milliarder dollar, melder meteorolog Jeff Masters på nettstedet Wunderground.com.

SUPERTYFON: Haiyan er den kraftigste tropiske syklonen som har truffet land i moderne tid. Foto: Reuters/NOAA/Handout/NTB Scanpix
SUPERTYFON: Haiyan er den kraftigste tropiske syklonen som har truffet land i moderne tid. Foto: Reuters/NOAA/Handout/NTB Scanpix Vis mer