Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sofia skal vitne

En chilensk kvinne som ble utvist fra Norge i fjor på tross av alvorlig mishandling, måtte komme tilbake for å vitne mot eksmannen. I dag vitner hun i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært svært tidkrevende å motivere henne til å komme til Norge, sier bistandsadvokat Knut Eldhuset, til NTB. I forrige uke reiste han til Chile, og det tok ham mange samtaler før Sofia gikk med på å reise sammen med de to barna til Stavanger.

- Hun ønsker samtidig å bli ferdig med saken, sier Eldhuset. Ankesaken mot hennes 47 år gamle eks-mann startet mandag i Gulating lagmannsrett i Stavanger.

Vitne

Sofia skal gi sin vitneforklaring mandag ettermiddag. I 1999 kom hun til Norge sammen med sine to barn for å gjenforenes med den tiltalte 47-åringen. Ekteskapet var annullert, men 47-åringen ønsket å hjelpe familien sin, forklarte han i retten mandag.

47-åringen ble i Stavanger byrett i fjor dømt til fire års fengsel for overgrep mot Sofia og de to barna. Han benekter at han har voldtatt og mishandlet sin eks-kone.

Tre måneder etter at Sofia og de to barna kom til Norge, flyktet hun til krisesenteret i Stavanger og videre til krisesenteret i Haugesund. Ifølge den 47 år gamle eks-mannen har Sofia diktet opp historien om overgrep. Han brukte lang tid på å forklare hvordan forholdet mellom dem hadde vært.

- Forholdet var veldig dårlig. Det var ingen respekt, sa 47-åringen. Han innrømmer at han heller ikke hadde noe forhold til de to barna sine. Han følte seg ikke som en riktig far for dem.

Trengte tolk

47-åringen har bodd i Norge i 14 år, men ønsket likevel å bruke tolk.

Årsaken er at han var redd han skulle misforstå spørsmålene fra retten. Likevel har forklaringen hans ikke vært uproblematisk. Hans forsvarer, Vahid Ala'i mener den språklige kulturforskjellen setter hans klient i et dårligere lys.

- Han har problemer med å svare så konkret som man er vant til i norsk rett.

Han snakker rundt grøten, og så må retten tolke det han sier, sier Ala'i.

Han mener retten har vanskelig for å følge 47-åringens argumentasjon. Mandag ettermiddag skal Sofia og de to barna forklare seg. Hun giftet seg i 1983 med den tiltalte mannen. I 1985/86 ble ekteskapet annullert og de to hadde ingen kontakt før hun flyttet til Norge.

I 1999 tok hun med seg barna til Norge for å få et bedre liv for dem sammen med faren, Etter tre måneder flyktet hun til krisesenteret. Både hun og barna ble utvist fra Norge før saken kom opp i Stavanger byrett i fjor. Da ankesaken skulle startet i juni, møtte Sofia ikke opp.

(NTB)

Hele Norges coronakart