Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sofias skjebne blir sterk film

Mistet søsteren og begge bena i mineeksplosjon I dag kommer boka om mineofferet Sofia og hennes skjebne ut i Norge, en bok som også blir film og TV-serie. - Det viktigste prosjektet jeg har vært med på som skuespiller, sier Terje Strømdahl til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

g Sofia har hovedrollene i spillefilmen og TV-serien som sannsynligvis vil være klar for både kino og fjernsyn til våren. Strømdahl spiller en mineryddeleder fra Norsk Folkehjelp, mens Sofia spiller seg selv.

- Det å få være med i en så meningsfull film er for meg svært viktig, sier Strømdahl.

Sterk historie

Året er 1993 og landet er det krigsherjede Mosambik. Sofia og den ett år yngre søsteren Maria er ute og leker. Plutselig eksploderer det under Sofias høyrefot.

Sofia får sprengt bort begge beina, mens søsteren Maria blir drept.

Det er en svært sterk historie den svenske dramatikeren og forfatteren Henning Mankell har skrevet i «Ildens hemmelighet» - som dramaavdelingen i NRK og Regin Film tar utgangspunkt i under innspillingen av spillefilmen og TV-serien «Etterfølgeren».

I dag er Sofia sterk, vakker, sjarmerende, optimistisk - og ukuelig.

Livskraften

- Sofia representerer selve livskraften. Hun skal tross alt leve og ha et verdig liv, en kamp som er tøff, ikke minst i ett av verdens aller fattigste land, fortsetter Mankell.

- Gjennom boka - og filmen og TV-serien - prøver jeg å sette et ansikt på alle de anonyme, tragiske mineulykkene. Faen, vi må få bort dette helvete av et våpen, raser Mankell.

Innspillingen begynte i mars i Mosambik og fortsetter i studio i Oslo til uka. I tillegg til Strømdahl og Sofia er skuespillerne Elisabeth Sand, Reidar Sørensen, Trond Brænne, Bernard Ramstad, Per Jansen og Trine Lossius Borg med.

Inntektene av salget av boka om Sofia går uavkortet til Mineaksjonen 96 i regi av Norsk Folkehjelp.

BOK OG FILM: I dag kommer Henning Mankells (t.h.) bok om Sofias skjebne, neste år filmen og TV-serien. - Dette er det viktigste prosjektet for meg som skuespiller, sier Terje Strømdahl (t.v.). Sammen med Sofia har han hovedrollen i filmen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media