Sofie (1) påkjørt av robotgressklipper

- Det så ut som at den fremste delen av foten hennes var løs, forteller foreldrene.

PÅKJØRT: Ett år gamle Sofie var ute og lekte i hagen da hun ble påkjørt og alvorlig skadd av en robotgressklipper. Foto: Privat
PÅKJØRT: Ett år gamle Sofie var ute og lekte i hagen da hun ble påkjørt og alvorlig skadd av en robotgressklipper. Foto: PrivatVis mer

Lørdag 8. juni oppholdt ett år gamle Sofie, storebroren på tre år og moren hennes seg utenfor huset deres i Prost Ankersgate i Ulsteinvik i Møre og Romsdal.

Det var fint vær, og foreldrene hadde akkurat skrudd på en robotgressklipper for å klippe plenen. Idet moren, Benedikte Hatlø Håndlykken, snudde seg bort for å ta en prat med naboen, hørte hun et høyt skrik.

Det var Sofie.

- Jeg løp bort, og så at Sofie sto på alle fire på plenen, med robotgressklipperen godt plantet over beina, sier Benedikte til lokalavisa Vikebladet Vestposten, som først omtale saken.

Hun fikk løs datteren og ropte etter samboeren. Deretter sjekket de føttene til ettåringen.

- Foten hennes var løs

På venstre fot hadde Sofie bare et lite sår på den ene tåa, men på høyre fot, var skadene betydelig verre.

- Det så vi fort, sier Benedikte til Dagbladet.

Faren, Karl-Oskar Moldskred, vrengte av seg T-skjorta, surra den rundt foten til Sofie og strammet til.

- Det så for alvorlig ut til å dra til legevakta med. Det så ut som at den fremste delen av foten hennes var løs, forteller foreldrene.

OPPREVET: De rosa tøflene som Sofie hadde på seg skal ha blitt kraftig opprevet. Foto: Privat
OPPREVET: De rosa tøflene som Sofie hadde på seg skal ha blitt kraftig opprevet. Foto: Privat Vis mer

De ringte 113-sentralen og fortalte hva som hadde skjedd. Minuttene etter kjentes som lange og tunge. Benedikte holdt kontakten med sentralen, og ble fortalt hva hun skulle gjøre.

Da ambulansen kom, ble begge foreldrene med.

Rett til akuttmottaket

Benedikte forteller at de verste nervene ikke ga seg før undersøkelser var blitt gjort. En lege undersøkte Sofie, og sa at det ikke så umiddelbart alvorlig ut.

De ventet en stund på en lege som kunne operere datteren.

- Vi fikk da vite at alle senene under foten var blitt kuttet av. I tillegg var sener på innsida av foten skadd. Og siden det var nerveskade måtte vi sendes videre til Rikshospitalet i Oslo, sier hun til Dagbladet.

Fire timer lang operasjon

Ifølge Vikebladet Vestposten tok det fire timer før operasjonsteamet var ferdig med Sofie. Rundt en time gikk til klargjøring, to og en halv time gikk til selve operasjonen og en time gikk til å sy igjen, samt gipse høyrefoten.

Det endte vellykket.

- Legene venter at dette kommer til å gå helt fint, men sier at Sofie kanskje helt opp til tiårsalderen kommer til å merke litt til føttene. Fordelen er at hun er så ung, og da helbreder slikt seg mye raskere enn i en eldre kropp, sier Karl Oskar til lokalavisa.

GLAD: Nå telles dagene ned til 10. juli, da Sofie kan ta av seg gipsen. Her avbildet fredag. Foto: Privat
GLAD: Nå telles dagene ned til 10. juli, da Sofie kan ta av seg gipsen. Her avbildet fredag. Foto: Privat Vis mer

Gipsen skal tas av på Rikshospitalet 10. juli.

- Da skal de også sikkert sjekke hvordan foten ser ut. Jeg tar i hvert fall av meg hatten for norsk medisin og helsevesen.

Advarer andre

I etterkant av ulykken har Benedikte tenkt tanken på at hun heller burde ha kledd på Sofie sko istedenfor tøfler.

- Men skaden har skjedd, og det hjelper ikke at vi klandrer oss selv, sier hun.

På spørsmål om hva foreldrene tenker å gjøre med robotgressklipperen, svarer de:

- Den vil ikke bli kastet, men vi vil ta forbehold framover. Heretter vil vi ikke la den gå i hagen mens barn løper inn og ut, eller oppholder seg i nærheten, sier hun.

Til lokalavisa påpeker foreldrene at de ikke går ut med historien i håp om å få medfølelse, men for å advare andre om at slike ulykker faktisk kan skje med robotgressklippere.