Sofie (20) holder appell i Fritt Ord-demonstrasjon

1000 ventes til markering ved Oslo S tirsdag.

HOLDER APPELL: Sofie (20) er provosert av at Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen peker ut henne og andre barn som skadet av sine mødre. Hennes mor Ellen Frøysaa (til venstre) lever i et lesbisk parforhold med Nina Bergström. Hele familien kommer til demonstrasjonen mot Fritt Ord-tildelingen tirsdag, og Sofie skal holde appell. FOTO: ESPEN RØST
HOLDER APPELL: Sofie (20) er provosert av at Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen peker ut henne og andre barn som skadet av sine mødre. Hennes mor Ellen Frøysaa (til venstre) lever i et lesbisk parforhold med Nina Bergström. Hele familien kommer til demonstrasjonen mot Fritt Ord-tildelingen tirsdag, og Sofie skal holde appell. FOTO: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Det er ventet at demonstrasjonen mot at Nina Karin Monsen får Fritt Ord-prisen vil trekke en stor menneskemengde utenfor Oslo S i morgen.

Demonstrasjonen har blant annet bakgrunn i en Facebook-gruppe mot tildelingen av prisen, og LLH er også med som arrangør av demonstrasjonen. Facebook-gruppa har mandag kveld over 9500 medlemmer, og over 3300 har også signert en protest mot at Monsen får prisen på opprop.no.

Rundt 700 har meldt seg på til markeringen på Facebook. Lisa Dillan i aksjonsgruppa skriver i en pressemelding at over 1500 personer kan ventes til arrangementet.

- Det kan bli mange som kommer, sier Dillan til Dagbladet.no.

- Trakasserer
Kim Friele skal holde en appell, og Francis Seiersted er også ventet til arrangementet. Markeringen skal foregå på Kristian Fredriks plass ved Oslo S, etter at LLH fikk nei til å demonstrere på Operataket.

- Vi støtter Fritt Ords intensjoner om en åpen og konstruktiv debatt hvor alle synsvinkler slipper til, men tar avstand fra at man hedrer og gir legitimitet til en forfatter og debattant som benytter krenkende merkelapper som en vesentlig del av sin argumentasjon og retorikk. Prisvinneren trakasserer både homoseksuelle, sæddonorer, prostituerte og barn av lesbiske og homofile. En del av Monsens skriftlige arbeider de siste årene bryter langt på vei med grunnleggende menneskerettslige prinsipper om likeverd og respekt, skriver aksjonsgruppa i en pressemelding.

Debatten har vært opphetet etter at den kontroversielle filosofen Nina Karin Monsen ble tildelt Fritt Ords Pris for 2009. Homoaktivist Kim Friele gikk ut og sa hun vil levere tilbake Fritt Ord-prisen hun mottok i 1978 i protest mot tildelingen.

I sin siste bok «Kampen om ekteskapet og barnet» har blant annet Monsen sagt at homofile som psykisk utviklingshemmede kan ha krav på trygd som medfødt ufør.

Nina Karin Monsen slo tilbake og mente at lesbiske får handikappede barn.

- Lesbiske ser på mannen som en stut, en ren melkemaskin til bruk i avl. De oppsøker en helseklinikk for de få utvalgte donorer. Det mener jeg er rasehygiene på privat basis med bioteknologers hjelp. Slike kvinner nedverdiger seg selv og sitt barn. De lar barna starte livet med et handikap, sa Monsen til Dagbladet.

Sofie (20) holder appell
Sofie Frøysaa, som gikk Monsens påstand ved å si at hun ikke er skadet av sin lesbiske mor, kommer også til demonstrasjonen.

- Jeg har aldri følt meg det minste handikappet. Monsen kan umulig ha møtt barn med lesbiske foreldre. Heller enn å angripe barn med sine egne fordommer, burde hun besøkt familier som vår. Jeg tror hun kunne lært ganske mye, sa Sofie Frøysaa til Dagbladet.

Hun skal holde en appell, og tar også med seg mødrene Ellen Frøysaa og Nina Bergström til demonstrasjonen.

- Jeg synes det har gått framover for toleransen overfor homofile på kort tid, men det kjennes som et tilbakeslag at Monsen får denne prisen. Jeg vil vise at jeg ikke synes det er bra, og også vise solidaritet med andre som ikke har det så greit som oss, sier Nina Bergström til Dagbladet.no før demonstrasjonen.

OMSTRIDT: Filosofen Nina Karin Monsen. Foto: ANNIKEN C. MOHR
OMSTRIDT: Filosofen Nina Karin Monsen. Foto: ANNIKEN C. MOHR Vis mer
SKAL HOLDE APPELL: Kim Friele er en av dem som skal holde appell under demonstrasjonen mot Fritt Ord-prisen tirsdag. Foto: SCANPIX
SKAL HOLDE APPELL: Kim Friele er en av dem som skal holde appell under demonstrasjonen mot Fritt Ord-prisen tirsdag. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer