Sofie ut mot VG-journalisten: - Han sier indirekte at jeg lyver

Sofie, som danset med Giske, reagerer på uttalelsene til VG-journalist Lars Joakim Skarvøy.

IKKE IVARETATT: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier de beklager måten kvinnen i Giske-videoen er håndtert på som kilde. Reporter: Angelica Hagen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer Vis mer

Onsdag kveld kom VG med sin evaluering av dekningen av Giske-videoen. Her kom det fram at VG og sjefredaktør Gard Steiro har sviktet på flere punkter.

VG-rapporten kommer i kjølvannet av at Sofie, som danset med Trond Giske i videoen, sto fram på TV 2 og fortalte at hun opplevde seg feilsitert, presset og dårlig behandlet av VG-journalist Lars Joakim Skarvøy.

VG konkluderer med at avisa har gjort en rekke feil, og på bakgrunn av det tar Skarvøy seks måneders lønnet permisjon. I mellomtida skal VG vurdere hvilken rolle han skal ha når han kommer tilbake.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Lars Joakim Skarvøy, uten hell.

UT MOT JOURNALIST: Sofie går hardt ut mot Lars Joakim Skarvøy. Foto: NTB Scanpix
UT MOT JOURNALIST: Sofie går hardt ut mot Lars Joakim Skarvøy. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samtidig som VG slapp rapporten på en pressekonferanse i VG-kjelleren, publiserte NRK og Medier24 et intervju med Skarvøy, der han fastholder at han ikke har fabrikkert sitatet om at «det ble litt mye».

Dette har fått nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til å reagere.

- Journalist Skarvøy fastholder fortsatt sitatet. Det er ikke holdbart, det er erkjent og avklart at sitatet er presset fram og avviker fra det Sofie egentlig forteller. Vi kan ikke se at det er noen endring i det Sofie har framholdt, sier hun til Dagens Næringsliv.

Reagerer

Sofie sier til TV 2 Nyhetene at det siste døgnet har vært tungt.

Det at Skarvøy står på sitt, får Sofie til å reagere. VG-journalisten hevder Sofie sa at hun syntes samværet med Giske ble «ekkelt» - og mener hun nå kommer med en annen versjon enn det hun kom med til ham.

- Han sier indirekte at jeg lyver, og det reagerer jeg på, sier hun til TV 2.

Hun påpeker igjen det hun tidligere har uttalt, at hun opplevde kontakten med Trond Giske som uproblematisk, og at det var hun og venninna som tok kontakt med ham, og ikke omvendt.

- Det var aldri noen beskjed om «on the record» eller «off the record». Det var en uformell samtale, og jeg skulle ikke siteres, sier Sofie.

Ifølge TV 2 vurderer Sofie å klage VG inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) og har skaffet seg en advokat.

Skarvøy har tidligere uttalt at han er lei seg for måten han ivaretok Sofie som uerfaren kilde i denne saken.

«Off the record»-samtaler

Dagbladet har stilt Håndlykken en rekke spørsmål om hvordan Sofie ble ivaretatt under arbeidet med rapporten. Hun sier at Sofie i forkant ble orientert om evalueringen, og at den ville bli gjort offentlig.

- Vi er veldig takknemlige for at Sofie ville bidra til arbeidet med evalueringen, slik at vi kan lære av det som skjedde, sier hun.

VG har også fått kritikk for at de i rapporten har publisert «off the record»-samtaler med Sofie. Dagbladet har spurt Håndlykken om Sofie er gjort kjent med sine rettigheter som kilde.

- Sofie har i forkant blitt orientert om evalueringen og at den vil bli gjort offentlig. På tirsdag leste hun gjennom den sammen med sin støtteperson, og kom med merknader som vi inntok i rapporten, sier nyhetsredaktøren, og legger til:

- Vi understreker at kildevernet ikke er Sofies ansvar - det er fullt og helt vårt ansvar å ivareta det. Det har vært diskutert inngående og er ivaretatt i rapporten.

- Tror på Sofie

Håndlykken forklarer at Skarvøy tar permisjon fordi han har «utøvd et utilbørlig press, stilt ledende spørsmål, og sitatet i saken er åpenbart ikke dekkende for hva hun mener».

Nyhetsredaktøren presiserer at sitatet er framkalt under omstendigheter som ikke hører hjemme i en VG-artikkel.

- I løpet av flere samtaler med Sofie har journalist Skarvøy tatt ord og vendinger ut av kontekst, men dette dekker ikke det hun har opplevd og forsøkte å beskrive. Dette er bakgrunnen for den reaksjonen Skarvøy får. Vi tror på Sofie. Hun er konsistent og troverdig i alt hun beskriver, sier hun.

- Kan han komme tilbake som journalist?

- Skarvøy går ut i permisjon nå, og i den tida vil vi avklare hvilken rolle han skal ha når han kommer tilbake.