- Sofistikerte angrep som er mer lønnsomme enn noen gang

Vi sover med telefonen og har den med oss overalt - likevel glemmer vi å sikre den.

GLEMMER DET VIKTIGSTE: - Ethvert nettangrep er mer lønnsomt enn noen gang, mener programvareselskapet Symantec. De slapp i dag sin Norton-rapport om nettkriminalitet. Foto:AP / Ng Han Guan / NTB Scanpix
GLEMMER DET VIKTIGSTE: - Ethvert nettangrep er mer lønnsomt enn noen gang, mener programvareselskapet Symantec. De slapp i dag sin Norton-rapport om nettkriminalitet. Foto:AP / Ng Han Guan / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som Dagbladet i dag lanserer sin artikkelserie om grove svikt i norsk datasikkerhet, kom resultatet av en av verdens største internasjonale studier om nettkriminalitet.

Norton-rapporten viser at ofre for nettkriminalitet aldri er blitt rammet hardere:

- Dagens nettkriminelle bruker mer sofistikerte metoder, for eksempel randomware og spear-phishing (digital snoking etter sensitiv informasjon, red.journ.), noe som gjør hvert angrep mer lønnsomt enn noen gang, sier Stephen Trilling.

- Økt med 50 prosent Han er teknologisjef i det amerikanske programvareselskapet Symantec, som utvikler og selger sikkerhetsprogramvarer.

Han legger til: - Det gjennomsnittlige økonomiske tapet per offer har økt med 50 prosent.

Samtidig har de spurte, 13 000 personer fordelt på 24 land, opplevd mindre nettkriminalitet det siste året. Likevel rammes de som utsettes for nettangrep hardt.

Kjenner du deg igjen? I rapporten kommer det fram at nesten halvparten av forbrukerne er så knyttet til smarttelefonene sine at de sover med dem. Likevel er det alt for få som faktisk beskytter telefonen mot svindel, ifølge pressemeldinga.

«48 prosent av smarttelefon- og nettbrettbrukere tar ikke engang grunnleggende forhåndsregler som å bruke passord, ha sikkerhetsprogramvare eller sikkerhetskopiere filene.

«Uforsiktighetene setter dem, og deres digitale identiteter, i fare», står det.

Ingen form for passordbeskyttelse Dagbladet har i artikkelserien «Null CTRL», uten å taste noen form for passord, fått tilgang til livebilder fra en nattklubb, barer, restauranter, butikker - og private hjem. Det fordi både private hjem, butikker, barer og restauranter har overvåkningskameraer som blir levert uten noen som helst form for passordbeskyttelse.

Mange av kameraene kan styres via panelet som kommer opp i nettleseren, og flere har lydoverføring.

Dagbladet har i forkant av publisering sendt varsel om alle de sensitive kameraene til de ulike internettleverandørene. Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) tror problemet med de åpne kameraene skyldes manglende teknisk kunnskap.

- Folk vet ikke hva de driver med, og plutselig er kameraet tilgjengelig for millioner av mennesker der ute, sier han til Dagbladet.