- Søgnen bør trekke seg

Naturvernforbundet sterkt kritisk til Skogeierforbundets mange miljøhatter.

GROVT TILLITSBRUDD: Lars Haltbrekken, leder i Norsk Naturvernforbund, er skuffet over Norges Skogeierforbund. Foto: Nina Hansen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GROVT TILLITSBRUDD: Lars Haltbrekken, leder i Norsk Naturvernforbund, er skuffet over Norges Skogeierforbund. Foto: Nina Hansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Norges Naturvernforbund reagerer sterkt på Norsk Skogeierforbunds dobbeltrolle når det gjelder miljøinformasjon, som Dagbladet skrev om i forrige uke.

- Svein Søgnen og Norges Skogeierforbund bør definitivt trekke seg fra Miljøklagenemnda. De har vist at de ikke er tilliten verdig. Skogbruket må finne noen andre, sier leder Lars Haltbrekken.

- Med den ene hånda skal Søgnen gi tilgang til miljøinformasjon, og med den andre gjør han sitt beste for å hindre tilgang. Det er umulig, det svekker tilliten til både Miljøklagenemnda, Norges Skogeierforbund og hele systemet, sier Haltbrekken.

Et internt notat på avveie viser hvordan Svein Søgnen i jobben som rådgiver i Skogeierforbundet har forfattet svarbrev med forklaring for et skogeierandelslag, der han utdyper hvordan han bevisst har utelatt informasjon overfor en miljøverner. Samtidig sitter han i den offentlige Miljøklagenemnda, som skal forvalte Miljøinformasjonsloven og hjelpe de som ønsker innsyn i miljøsaker hos private virksomheter. Overfor Dagbladet bekrefter Søgnen at han kan komme i situasjoner der han behandler svarbrev han selv har skrevet, at dette er en vanlig del av hans jobb og at han ikke ser på dette som noe problem.

WWF mener saken er drøy, og har benyttet anledningen til å kritisere skogbrukets miljøsertifisering Levende Skog. Haltbrekken kaster seg på og sier at Naturvernforbundet har flere eksempler på at Levende Skog ikke følges godt nok opp i praksis og er for dårlig.

- Levende Skog legger seg på linje med norsk lov. Hva er vitsen med et eget miljømerke når det ikke går lenger? Man bør ikke få et eget miljømerke bare fordi man ikke gjør seg skyldig i lovbrudd, sier Naturvernforbundets leder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer