VEDTATT: Kirkemøtet har vedtatt liturgien som også kan brukes når likekjønnede par skal gifte seg. Presten på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VEDTATT: Kirkemøtet har vedtatt liturgien som også kan brukes når likekjønnede par skal gifte seg. Presten på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Sogneprest sier opp i protest mot homovielser

Sogneprest Helge Standal i Sykkylven sier opp stillingen som følge av Kirkemøtets vedtak om likekjønnet ekteskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Standal bekrefter dette overfor Sunnmørsposten. Han har varslet biskopen, sognerådet og staben at han ikke kan fortsette som prest med den nye vigselsliturgien, skriver avisen.

Den nye liturgien kan brukes både av likekjønnede par og ulikekjønnede og tas i bruk fra 1. februar.

Presten Øivind Benestad, en av frontfigurene for motstanderne mot homoekteskap, meldte seg ut av Den norske kirke i protest mandag, skriver Vårt Land.

Prester som ikke ønsker å vie homofile, kan si nei, men det skal ikke hindre et par i å gifte seg i den kirken de ønsker, skriver NTB.

Den gamle liturgien kan fortsatt brukes. Men Første Moseboks ord «til mann og kvinne skapte han dem» egner seg ikke så godt når paret er av samme kjønn. Derfor får prestene nå bruke andre bibelvers enn før.

– De har stor vekt på at ekteskapet er en relasjon mellom to mennesker, og understreker betydningen av kjærlighet, sa Raaum til NTB før Kirkemøtet startet.