Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sogneprest tapte 1,9 millioner: - Vi har fortsatt ikke noe hus, og lurer på hvordan vi skal ha råd til det

Tror ikke tiltalte er lei seg.

FÅR IKKE TILBAKE PENGENE: Sogneprest Egil Stray Norberg, her fotografert i en annen sammenheng, tapte 1,9 millioner da han investerte i TA Invest. Han har vanskelig for å tro at tiltalte er lei seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR IKKE TILBAKE PENGENE: Sogneprest Egil Stray Norberg, her fotografert i en annen sammenheng, tapte 1,9 millioner da han investerte i TA Invest. Han har vanskelig for å tro at tiltalte er lei seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For flere av de som mistet alle sine sparepenger da TA Invest raktet i 2009, er det ikke nok å høre at den tiltalte 74-åringen «har grått mye» for de som satt sin lit til aksjeselskapet.

Etter nesten fem år med politietterforskning, er Per Sten Andersen (74) og hans tidligere samboer Eva-Karin Haugen (55), tiltalt for grovt bedrageri gjennom aksjespareklubben.

I går startet rettssaken i Oslo tingrett. I alt 341 millioner kroner har gått tapt, ifølge tiltalen. Venner og bekjente - i alt 239 sparere - mistet alt de investerte i selskapet.

- Skeptisk til unnskyldningen For første gang på lenge, kommenterte tiltalte Andersen saken i går.

- Jeg har grått mye for dem som er rammet av dette, sa den tidligere mattelæreren til Dagbladet.

- Jeg takler ikke at folk har tapt penger. At dem som jeg var glad i..., sa han, før han stoppet, unnskyldte seg og gikk videre.

Andersen har sagt seg skyldig i flere brudd på regnskapsloven, men ikke skyldig i bedrageri. Han vil ifølge sin advokat legge all skyld på sin eks-samboer, som på sin side nekter for alle tiltalepunktene.

Blant de 239 sparerne, er sogneprest Egil Stray Nordberg. Han og kona investerte ifølge tiltalen 1,9 millioner kroner. De tapte alt.

Stray Nordberg sier det ikke er godt nok å høre ham si at han har grått for de som mistet penger.

I RETTEN: Omlag 60 vitner er kalt inn i den store bedragerisaken som nå går for Oslo tingrett. Samboerparet Eva-Karin Haugen (55) og Per Sten Andersen (74) er tiltalt for grovt bedrageri. Foto: PRIVAT
I RETTEN: Omlag 60 vitner er kalt inn i den store bedragerisaken som nå går for Oslo tingrett. Samboerparet Eva-Karin Haugen (55) og Per Sten Andersen (74) er tiltalt for grovt bedrageri. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg blir umiddelbart skeptisk til om det stemmer at han faktisk er lei seg. Jeg respekterer at han vil si unnskyld, men jeg har vanskelig for å tro helt på det, sier sognepresten til Dagbladet.

- Har fortsatt ikke hus De nesten to millioner kronene han og kona sparte i aksjeselskapet, skulle gå til pensjonistbolig for de to. Det har de måtte legge fra seg.

- Det har aldri sluttet å forundre meg at man kan bli svindlet på den måten. Det har vært en lærepenge. Vi har fortsatt ikke noe hus, og lurer på hvordan vi skal ha råd til det når jeg pensjonerer meg om et par år, sier Stray Nordberg, som fram til det har bolig gjennom jobben som sogneprest.

Han hadde nær kontakt med den tiltalte 74-åringen og eks-samboeren Haugen.

- De var personer man følte man kunne stole på, de ga så troverdige inntrykk. Da jeg fikk vite om bedragerisiktelsen, så nektet jeg å tro på det. Jeg stolte så blindt på dem, sier Stray Nordberg.

Politiadvokat Christian Stenberg la i går fram en rapport fra rådgivningsselskapet Accepta, hvor det kom fram at eksparet kan ha hentet ut 21 millioner kroner fra TA Invest og brukt pengene privat.

Også Steinar Øyhaugen investerte i TA Invest. Han mistet fire millioner kroner.

- Det er helt kriminelt, sier Øyhaugen på telefon fra Arizona, til Dagbladet.

- Det er ikke nok at han sier han er lei seg på vegne av oss som sparte penger hos dem. Han måtte ha bladd opp pengene vi tapte, for at det skulle være i orden, sier Øyhaugen.

- Like delaktige Dagbladet skrev i går at Andersens forsvarere vil vektlegge hvordan han ikke ble informert av Haugen om hvordan TA Invest tapte store penger og at aksjeklubben var på vei over stupet. Selv videreformidlet Andersen informasjon til medlemmene om eventyrlige gevinster.

Politiadvokat Stenberg er klar over at Andersen hevder dette.

- I etterforskningen var det viktig for politiet å avdekke om Andersen og Haugen har hatt forskjellige roller. I tiltalen er det ikke lagt opp til det.

- Mener politiet at begge de tiltalte har vært like delaktige og informerte i bedrageriet?

- Vi tenker så, ja, sier Stenberg.

Rettssaken mot Haugen og Andersen fortsetter i Oslo tingrett i dag.

- ALDRI DET SAMME: - Å stå på prekestolen å snakke om svik eller om å holde budet om ikke å stjele, det blir aldri det samme når man har følt det på kroppen så til de grader som jeg har nå, sa sogneprest Egil Stray Nordberg til Dagbladet i 2009. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
- ALDRI DET SAMME: - Å stå på prekestolen å snakke om svik eller om å holde budet om ikke å stjele, det blir aldri det samme når man har følt det på kroppen så til de grader som jeg har nå, sa sogneprest Egil Stray Nordberg til Dagbladet i 2009. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart