Sogneprest tilstår grovt underslag

Sognepresten i Oddernes menighet i Kristiansand er siktet for grovt underslag av over 500.000 kroner. Sognepresten skal ha lagt kortene på bordet for biskopen og menighetsrådet, og har oppgitt presset privatøkonomi som motiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sognepresten skal overfor menighetsrådet ha innrømmet underslag av overskuddet på 25.000 kroner fra en kulturuke og å ha tappet et menighetslegat på om lag en halv million kroner. Det sto igjen bare 2.000 kroner av dette legatet.

- En tragedie

Politiinspektør Jan Austad ved Kristiansand politidistrikt sier til NTB at sognepresten ble politianmeldt av menighetsrådet onsdag. Han ble pågrepet og siktet for grovt underslag umiddelbart etter, og satt onsdag kveld i avhør på politistasjonen.

Leder av Oddernes menighetsråd, Jan Oddvar Skisland, opplyser til NTB at presten er tatt ut av tjeneste av biskopen. Sognepresten har sagt opp sin stilling og han er sykemeldt.

- Dette er en dyp tragedie både for presten selv, familien hans og for menighetsrådet. Sognepresten har vært svært avholdt av menigheten. Dette gjør saken ekstra fortvilet. I menigheten er det slik at vi knapt klarer å forstå dimensjonen av den tragedien vi nå opplever. Det har vært reagert med både skuffelse og sinne, sier Skisland.

Politianmeldt

Ifølge Skisland ble deler av underslaget oppdaget gjennom kontrollrutiner. Dette gjelder overskuddet på 25.000 kroner fra en kulturuke i fjor. Sognepresten vedgikk ifølge Skisland i begynnelsen av denne uka at han hadde tatt disse pengene.

Han ble etter dette tatt ut av tjeneste av biskopen. Da menighetsrådet i dag drøftet om saken skulle politianmeldes, kom mer for en dag.

- Dette gjaldt et gammelt legat som er gitt til verdig trengende i Oddernes menighet. Dette legatet skal ha vært på om lag en halv million kroner. Nå gjensto bare 2.000 kroner. Sognepresten la kortene på bordet for oss, og det var etter dette ikke tvil om at vi måtte gå til politianmeldelse, sier Skisland.