Sognepresten tror ikke på Gud

Danske Thorkild Grosbøll suspendert for andre gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sogneprest Thorkild Grosbøll i Taarbæk rystet Kristen-Danmark i fjor da han fortalte i et intervju med Weekendavisen at han ikke tror på Gud.

- Jeg tror ikke på en skapende og opprettholdende Gud, ikke på en oppstandelse eller evig liv, sa han.

Og det ble det selvsagt lurveleven av. Grosbøll ble først suspendert, men fikk gjenoppta embetet i juli i fjor under skjerpet oppsyn fra biskop Lise-Lotte Rebel.

Sjokk-preken

Han klarte seg i nesten 10 måneder før han på ny sjokkerte - denne gang fra prekestolen. Riktignok var det bare 16 kirkegjengere i Taarbæk kirke, men en journalist fra Kristeligt Dagblad var også tilstede. Artikkelen hun skrev havnet på bordet hos biskop Rebel, som ikke likte utdragene fra prekenen.

Grosbøll snakket om amerikanske soldaters mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak, og om det gamle testamentets fortellinger om vold mot jødenes fiender.

- Kristendommen har ingen anvendelig replikk til uføret verden er havnet i. Ansvarlige for forbrytelserne skal forfølges, men Gud gjør dem vel skyldfri? Vi må pinadø omdefinere Gud, prediket han.

Artikkelen havnet på bordet til biskop Rebel. Hun ringte straks til Grosbøll og krevde å få oversendt prekenen skriftlig. I går besluttet hun å «frita ham fra tjenesten» og overlater saken til kirkedepartementet, da hun ikke lenger vil ta ansvaret for ham. Rebel redegjør for saken i en pressemelding, hvor hun gjør det klart at hun mener Grosbøll har brutt avtalen de gjorde sist sommer.

Feiltolket

Grosbøll mener selv han blir tolket ut av sammenhengen av både pressen og biskopen. Nå sitter han og venter han på departementets behandling av saken. Og tar telefonen.

Da Dagbladet.no i dag ringte Taarbæk kirke like nord for Købehavn, var det nemlig den suspenderte sognepresten som svarte.

- Jeg kan ikke si noe mer om saken enn det du kan lese i danske aviser før jeg får papirene fra departementet, sier Thorkild Grosbøl til Dagbladet.no.

KONTROVERSIELL: Thorkild Grosbøll provoserer mange dansker med sin kontroversielle tilnærming til teologien. I går ble sognepresten suspendert for andre gang på et år.