ENORME VANNMENGDER: Mellom trærne kan man se jernbanelinjen - bare skinnene synes  - Brendevegen i Kvam. Foto: Jens Petter Ous
ENORME VANNMENGDER: Mellom trærne kan man se jernbanelinjen - bare skinnene synes - Brendevegen i Kvam. Foto: Jens Petter OusVis mer

Sogneprestens egne bilder av syndefloden

- Større enn flommen i 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da vannmassene flommet inn i sentrum av Kvam tok Sogneprest Jens Petter Ous fram kameraet.

- Vannet rant inn på skinnegangen ved jernbanen. Det gled ut jordet på andre siden. Elva er større nå enn under flommen i 1995, sier Ous.

Han forteller at elva har gravd ut ett nytt løp, rett gjennom et boligfelt.

VANN OVERALT: Fra Gunnarsvingen i Kvam Foto: Jens Petter Ous
VANN OVERALT: Fra Gunnarsvingen i Kvam Foto: Jens Petter Ous Vis mer

- Alle husene er evakuert. I flere hus renner det rett igjennom første-etasjen, sier Ous.

- Det har vært flom her mange ganger før, i gamle dager, men så bygde de flomforlegninger på 30-tallet. Men nå har flommen gått rett igjennom flomforlegningene, og det er virkelig ille noen steder, sier Ous.

Mange reddet Politiet har hentet ut flere personer med helikopter fra de ras- og flomrammede områdene i Gudbrandsdalen nå ikveld.

- For en liten time siden ble femti personer evakuert fra et boligområde på Kvam: Nå er gravearbeidet igang for å forhindre at det blir ytterligere skader på boligfeltet, forteller operasjonslederen.

E6 GJENNOM KVAM: Foto: Jens Petter Ous
E6 GJENNOM KVAM: Foto: Jens Petter Ous Vis mer

Stavheim forteller at Kvam er et av de stedene som er hardest rammet. De sterke vannmassene har flyttet på og tatt med seg flere hus.

- Vi har mange utfordringer, nå sist fikk jeg en melding om at det står et tredve talls storfe på en øy i gudbrandsdalslågen. Vi har ikke utstyr til å frakte dem bort slik forholdene er nå, så vi må bare krysse fingrene. Om vannet stiger ytterligere kan det skjebnesvangert, sier operasjonslederen.

- Vi er veldig spent på hvordan dette vil utvikle seg utover natta, vi har høy beredskap for det er meldt veldig mye nedbør, forteller operasjonsleder Geir Stavheim ved Gudbrandsdalen politidistrikt, til Dagbladet.

Reddet Det er spesielt i området mellom Kvam og Otta at flere står fast på grunn av ras. Værprognosene tyder på at situasjonen kan bli langvarig og vare ut i pinsehelgen.

PÅ VEI INN I BOLIGFELTET:  Leikavegen som ender i et boligfelt.Foto: Jens Petter Ous
PÅ VEI INN I BOLIGFELTET: Leikavegen som ender i et boligfelt.Foto: Jens Petter Ous Vis mer

- Jeg har ikke tallet på hvor mange vi har hentet ut, men vi har evakuert svært mange fra boliger i Kvam og Otta som er hardest rammet, sier operasjonsleder Geir Stavheim ved Gudbrandsdalen politidistrikt.

Han forteller at de sju personene som satt innesperret mellom to ras over E6, nå er hentet ut med et Sea-king helikopter.

I tillegg ble fire personer som satt fast i to biler hentet ut med helikopter for kort tid siden.

BADEPLASSEN: Rydding av elvefaret i Veikleåa. Dette er vanligvis en badeplass. Foto: Jens Petter Ous
BADEPLASSEN: Rydding av elvefaret i Veikleåa. Dette er vanligvis en badeplass. Foto: Jens Petter Ous Vis mer
E6 GJENNOM KVAM: Foto: Jens Petter Ous
E6 GJENNOM KVAM: Foto: Jens Petter Ous Vis mer