Luftangrep mot Aleppo

SOHR: - Nye luftangrep mot Aleppo for første gang siden våpenhvilen trådte i kraft

Begge parter har rapportert flere brudd på våpenhvilen siden den trådte i kraft mandag.

ALEPPO: Søndagens luftangrep var rettet mot tre bydeler i østlige Aleppo, og et uvisst antall mennesker ble såret i angrepet, skriver nyhetsbyrået AP. Foto: Xinhua/Sipa USA
ALEPPO: Søndagens luftangrep var rettet mot tre bydeler i østlige Aleppo, og et uvisst antall mennesker ble såret i angrepet, skriver nyhetsbyrået AP. Foto: Xinhua/Sipa USA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aleppo ble utsatt for fire nye luftangrep søndag, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Krigsfly skal ha avfyrt fire raketter, og et uvisst antall mennesker skal være såret i angrepet, skriver nyhetsbyrået AP.

Dette er de første angrepene etter at våpenhvilen trådte i kraft mandag.

Angrepene skal ha rammet fire områder i byen som er kontrollert av opprørere, og et ukjent antall mennesker er såret, ifølge SOHR. Ifølge LCC, en annen opposisjonsgruppe som følger situasjonen i Syria, har angrepene rammet tre nabolag øst i byen.

Det syriske militæret har tidligere sagt at det vil forholde seg til en ukes våpenhvile fram til midnatt søndag.

Viktig brikke i Syria-avtalen

Tidligere våpenhviler har også falt sammen relativt raskt. Utfordringen er at det er så mange aktører, både interne og eksterne. Langt fra alle parter var samlet rundt avtalen denne gang.

Våpenhvilen som startet mandag 12. september, var en svært viktig brikke i USAs og Russlands nye Syria-plan. Avtalen håpet de ville bidra til å løse konflikten i det krigsherjede landet.

For dersom våpenhvilen ble overholdt den første uka, var planen at USA og Russland skulle inngå et samarbeid om et angrep mot ekstremistgruppa IS og Jabhat Fateh al-Sham (tidligere Nusrafronten).

Godtok våpenhvilen

Syrias president, Bashar al Assad har tidligere uttalt at han godtar våpenhvileavtalen fremforhandlet av USA og Russland. Også den syriske opposisjonen har sagt at de vil holde våpenhvilen, dersom Assads regime gjør det.

Samtidig har mindre opprørsgrupper krevd flere «garantier» før de stiller seg bak den, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge syriske statlige medier skjøt ekstremistgruppa IS tidligere i dag ned et fly som tilhørte syriske regjeringsstyrker. Flyet ble skutt ned mens det utførte angrep mot IS i provinsen Deir al-Zor.

Lørdag utførte den USA-ledede koalisjonen en rekke angrep mot en av basene til regjeringsvennlige syriske styrker i området. Pentagon hevdet at angrepet var utilsiktet.

Bombingen skal ha gjort det mulig for ekstremistgruppa IS å rykke fram i området. Senere klarte regjeringsstyrkene igjen å ta tilbake det meste av området fra IS.

Terroristangrep eneste unntak

Det eneste unntaket for våpenhvilen er terroristangrep. Dersom koalisjonsregjeringen ledet av USA står bak angrepet, vil det ses på som et brudd på avtalen.

Angrepene lørdag mente det syriske forsvaret, ifølge en pressemelding, at var et åpenbart bevis på USA sin støtte til IS og andre terroristgrupper.

Assads regjering anser alle som kjemper imot dem for å være terrorister, og har flere ganger tidligere anklaget USA og opprørsgrupper for å støtte ekstremister.

Skjør våpenhvile

Den økte spenningen og voldsbruken kaster skygger over den skjøre våpenhvilen som trådte i kraft 12. september.

Russland, som er nær alliert av Syrias president Bashar al-Assad, gjentok søndag sin oppfordring til USA om å legge press på amerikanskstøttede opprørsgruppene inne i Syria. Russerne mener disse gruppene bryter våpenhvilen.

- Atter en gang ber vi innstendig Washington om å bruke sin påvirkning til å sørge for at våpenhvileavtalen blir oppfylt. Hvis ikke det skjer, vil hele avtalen som ble fremforhandlet i Genève 9. september stå i fare, heter det i en uttalelse fra russisk UD, videreformidlet av TASS.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault skylder på Assads regime og sier det har undergravd våpenhvileavtalen som Russland og USA har utarbeidet.

Våpenhvileavtalen har som mål å sette en stopper for kampene i Syria. IS og al-Qaida-tilknyttede opprørere omfattes ikke av avtalen. Avtalen skal også sikre at leveranser med nødhjelp når fram til sivilbefolkningen, og at den strategisk viktige Castello-veien, som forbinder storbyen Aleppo med Tyrkia, blir demilitarisert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer