SOHR: 43 skal være drept i eksplosjon ved busser i Syria

Forvirring rundt årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 43 personer ble drept da en bilbombe eksploderte i nærheten av flere busser med evakuerte syrere i utkanten av Aleppo, ifølge SOHR.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at minst 43 personer ble drept da en bilbombe eksploderte i nærheten av busser ved Rashidin utenfor Aleppo, ifølge nyhetsbyrået AFP. SOHR sier tallet på drepte og sårede kan stige.

Eksplosjonen rammet i nærheten av busser som har kjørt innbyggere evakuert fra Foua og Kefraya, to landsbyer som kontrolleres av regimevennlige styrker.

Statlige syriske medier melder om minst 39 drepte. Både SOHR og syriske medier melder at eksplosjonen skyldtes en bilbombe. Regimevennlige medier hevder at en selvmordsbomber sto bak.

En anonym opprørskilde hevder at minst 20 opprørere som holdt vakt ved bussene ble drept, i tillegg til flere titall passasjerer. Ifølge SOHR er de fleste av de drepte personer som hadde blitt evakuert.

Sitter fast

Tusenvis av syrere har måttet tilbringe natten i busser i Aleppo som følge av uenighet mellom regjeringssoldater og opprørere om en evakueringsavtale.

Avtalen ble inngått i slutten av mars, og omfatter over 30.000 personer. Ifølge SOHR kom avtalen i stand med hjelp fra Iran og Qatar, som støtter henholdsvis president Bashar al-Assads regime og deler av den syriske opposisjonen.

Fredag forlot busser med innbyggere de to opprørskontrollerte byene Madaya og al-Zabadani ved grensen til Libanon. Samtidig ble innbyggere evakuert fra Foua og Kefraya.

Alle fire stedene har vært beleiret i lang tid, noe som har skapt svært vanskelige forhold for sivilbefolkningen.

Begge kolonnene ble imidlertid sittende fast noen få kilometer fra hverandre i Aleppo ettersom islamistiske opprørere anklaget regimet for ikke å ville la opprørere slippe ut av al-Zabadani, ifølge SOHR.

- Et lite fengsel

Opprørerne, som tilhører en fraksjon av jihadistgruppa Jabhat Fatah al-Sham, satte en stopper for utvekslingen ved å kreve at 100 regimevennlige krigere skulle kjøres tilbake til Foua og Kefraya.

- Situasjonen er tøff, som et lite fengsel. Folk har ikke sovet eller spist siden i går etter å ha reist i om lag 100 mil, sier Nahel Nour fra Madaya.

Meningen er at bussene fra Madaya og al-Zabadani skal kjøre til opprørskontrollerte områder i Idlib-provinsen nordvest i landet.

De fra Foua og Kefraya skal transporteres til regimekontrollerte områder i Aleppo.