Sojuz-rakett med tre romfarere framme ved ISS

To måneder forsinket.

TIL VÆRS: En russisk Sojuz-rakett med tre romfarere om bord ble torsdag koblet til den internasjonale romstasjonen ISS, nesten seks timer etter at den ble skutt opp fra Baikonur-basen.   Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
TIL VÆRS: En russisk Sojuz-rakett med tre romfarere om bord ble torsdag koblet til den internasjonale romstasjonen ISS, nesten seks timer etter at den ble skutt opp fra Baikonur-basen. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En russisk Sojuz-rakett med tre romfarere om bord ble torsdag koblet til den internasjonale romstasjonen ISS, nesten seks timer etter at den ble skutt opp fra Baikonur-basen.

Oppskytingen var to måneder forsinket fordi en russisk rakett av samme type med en last varer og utstyr til ISS styrtet til jorda i mai. Men alt gikk etter planen da raketten med den russiske kosmonauten Oleg Kononenko, den amerikanske astronauten Kjell Lindgren og japanske Kimiya Yui gikk til værs fra den russiske basen i Kasakhstan.

- Alt er OK, alt gikk etter planen, sa en lettet veterankosmonaut Fjodor Jurstjikhin, som kommenterte oppskytingen på direkte-TV i Russland.

De tre slutter seg nå til de tre som er på ISS fra før, og som måtte bli lenger på grunn av uhellet. For første gang på seks uker er det dermed et komplett mannskap på romstasjonen.

Transporten av både utstyr, forsyninger og mannskaper ble sterkt forstyrret av uhellet med den russiske Sojuz-raketten. Og enda vanskeligere ble det da to private amerikanske selskaper som flyr utstyr til ISS, SpaceX og Orbital ATK, også mistet raketter i fjor høst og for en måned siden.

Etter at USA for noen år siden satte romferjene på bakken, ble NASA avhengig av Russland for å frakte mannskaper mellom jorda og ISS. I tillegg til de to amerikanske selskapene som frakter utstyr og forsyninger, driver Japan en fjerde forsyningslinje. Neste japanske rakett går etter planen til ISS i august.

(NTB)

UT PÅ TUR: Den russiske kosmonauten Oleg Kononenko, den amerikanske astronauten Kjell Lindgren og japanske Kimiya Yui gikk til værs fra den russiske basen i Kasakhstan. Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV / POOL
UT PÅ TUR: Den russiske kosmonauten Oleg Kononenko, den amerikanske astronauten Kjell Lindgren og japanske Kimiya Yui gikk til værs fra den russiske basen i Kasakhstan. Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV / POOL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer