RETURNERTE: Skredgruppa på vei fra Tromdalen i dag, etter å ha vurdert skredfaren i dalen. Konklusjonen er at det er for farlig å gjenoppta letingen. Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIX
RETURNERTE: Skredgruppa på vei fra Tromdalen i dag, etter å ha vurdert skredfaren i dalen. Konklusjonen er at det er for farlig å gjenoppta letingen. Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIXVis mer

Søk etter skredofre på Senja tidligst fredag

Skredfaren gjør at politiet foreløpig ikke tør gjenoppta letingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille kommunen Berg på Senja er sterkt preget av snøskredet som tirsdag rev med seg tre venner i 30-årene. Skredfaren gjør at politiet foreløpig ikke tør gjenoppta letingen.

En skredekspert fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) ga onsdag sin vurdering av faren for flere skred i området. Deretter besluttet politimester Ole B. Sæverud i Troms å opprettholde ferdselsforbudet.

- Skredfaren i området er veldig stor, så det er for farlig for letemannskaper å oppholde seg der. Været ser også ut til å bli dårlig de nærmeste dagene, så vi vil vurdere situasjonen på nytt fredag morgen, sier Sæverud til NTB.

Det er Børge Gundersen (36) og brødrene Anders (31) og Robert Werner Mortensen (39) som er antatt omkommet i skredet.

- Uutholdelig ventetid Den tragiske hendelsen har gjort sterkt inntrykk på alle de rundt 900 innbyggerne i Berg kommune, forteller ordfører Guttorm Nergård. Han beskriver ventetiden som uutholdelig.

- Det er tungt for alle sammen, selv om våre tanker selvfølgelig går til de nærmeste pårørende, sier han til NTB.

Forut for ulykken var de tre sammen med sine familier på hytter i området. Vegard Olsen (32) var en god venn av Anders Mortensen, og kjente også de to brødrene. Han beskriver dem som stemningsskapende personer som var glade i friluftsliv, skriver Nordlys.

- Vi er alle i sjokk. Dette har nok ikke gått opp for noen av oss ennå. I går kveld satt vi en gjeng og mimret og flirte, og fortalte gode historier om dem. Vi skal samles i dag også. Ingen skal føle seg alene, sier Olsen.

Ikke gjøre tragedien større Sæverud vedgår at det er vanskelig å la familiene gå i uvisshet i flere dager.

- Vi ønsker også å få endelig svar på hva som har skjedd. Men vi har også et ansvar for å ikke gjøre tragedien enda større. Det har derfor vært viktig for oss at familiene hele tiden har vært informert først om utviklingen i saken, sier Sæverud.

Politiet fikk melding om skredet ved 16.30-tiden, men tror det gikk tidligere om ettermiddagen.

- Observasjoner på stedet tilsier at det har gått to ras i det samme området og at de tre er tatt i to omganger, sier politimesteren.

Kriseberedskap Kommunen har opprettet et kriseteam som står klar til å hjelpe alle som føler de har behov for hjelp.

- Det viktigste vi kan gjøre, er å være til stede. Kriseteamet er i høyeste beredskap, og vi har utvidet kompetansen blant annet med psykiatriske sykepleiere, lege, prester og annet helsepersonell, sier ordføreren til NTB.

Også kirken i Berg har holdt åpent det siste døgnet.

Støre: - Dypt tragisk På en drøy uke har fem personer mistet livet i snøskred i Troms. Også helseminister Jonas Gahr Støre uttrykker sin sorg.

- Det har vært en dypt tragisk inngang til påsken. Jeg tror hele Norge føler med Troms. Jeg tenker på familiene og lokalsamfunnene som er rammet, sier han til Nordlys.

Helseministeren var onsdag på tur til Geilo for å møte frivillige hjelpemannskaper i påskefjellet. Han anmoder alle som ferdes i fjellet denne uka, om å være varsomme.

Det er fortsatt stor skredfare flere steder i Nord-Norge de nærmeste dagene. Størst er faren i områdene Lofoten, Vesterålen, Harstad og Senja, melder Varsom.no.

Nysnø i kombinasjon med vind gjør at det legger seg opp store mengder ustabil fokksnø i leområder.

(NTB)