Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søk hjelp - unngå familiekrig

Plutselig ble det gamle bildet som hadde pyntet opp doveggen, veldig populært. Når familien skal dele arven, vekkes sterke og farlige følelser. - Få hjelp av noen utenfra, råder familieterapeutene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nære familiemedlemmer blir fiender. Søsken slutter å snakke sammen, og det blir krigsstemning mellom barn og steforeldre. Arveoppgjør kan gi store skader på familieidyllen.

Mer raushet

- Det er trist at det skal være slik. Vi trenger mer raushet og bør unne hverandre mer, mener familieterapeut Kjersti Eide Tostrup. Hun har lite tro på at det kommer noe godt ut av kamp om arven.

- I selve konfliktsituasjonen er det beste å skaffe juridisk hjelp for å få klarhet i rettighetene man har. I etterkant kan familieterapi være meningsfylt for å bearbeide vonde følelser.

Familierådgiver Jan Myhrvold-Hanssen tror den voldsomme dragkampen som kan oppstå omkring ubetydelige gjenstander, skyldes at det for mange er lettere å snakke om ting enn om følelser.

Bak tingene

- Det er vanskelig å snakke om vonde følelser i forhold til den som har gått bort, om de gangene man føler seg tilsidesatt eller ikke respektert. Da er det lettere å krangle om serviser, mens det egentlig handler om noe annet, sier han.

For mange familier er ikke arveoppgjøret ferdig selv om tingene er fordelt. Krangelen har satt for dype spor.

- Det sitter lenge i fordi mange misliker den dårlige egenfølelsen de får. Å føle seg grådig eller urimelig er ingen god erfaring.

Myhrvold-Hanssen råder derfor folk til å få hjelp utenfra underveis, for å sette ting i rett perspektiv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media