Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søk «idiot» på Google bilder. Gjett hvem som dukker opp …

Internett slår til igjen.

GOOGLE: Et bildesøk på Google med ordet «idiot» resulterer i en del bilder av President Donald Trump. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix
GOOGLE: Et bildesøk på Google med ordet «idiot» resulterer i en del bilder av President Donald Trump. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har, kanskje ikke uvanlig, rast rundt USAs president Donald Trump i det siste. Det holdt ikke med en flygende «Trump-baby» over London eller sinneutbrudd etter uttalelser om russisk valginnblanding. Nå har også «internett» tatt grep.

Søker man på «idiot» på Google bilder, dukker det opp en rekke bilder av den amerikanske presidenten.

Påvirker algoritme

Bildene av Trump ligger også på toppen av søket, altså er det bilder av presidenten som dukker opp aller først når man søker på ordet.

Demonstranter, aktivister og internettbrukere påvirker Googles algoritme slik at når ordet «idiot» søkes opp, dukker bilder av Trump opp, skriver Time.

I skrivende stund, torsdag ettermiddag, resulterer et søk i at halve dataskjermen er dekket av bilder av Donald Trump. Åtte av de ti første bildene er av Trump. Til og med et bilde av hans to voksne sønner, Donald Trump jr. og Eric Trump, dukker opp.

«IDIOT»: Skjermdumpen av bildesøket med ordet «idiot» viser bare noen av bildene som dukker opp. Nederst i venstre hjørne kan man se Trumps to voksne sønner. Foto: Skjermdump / Google
«IDIOT»: Skjermdumpen av bildesøket med ordet «idiot» viser bare noen av bildene som dukker opp. Nederst i venstre hjørne kan man se Trumps to voksne sønner. Foto: Skjermdump / Google Vis mer

Individet kjennes igjen

- Det handler mye om metadata, hvordan ting beskrives. Veldig forenklet, så handler det om tekst og bildetekster som kobler ordet til bildet. Så får det konsekvenser, forklarer Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

IT-ekspert: Torgeir Waterhouse. Foto: IKT Norge
IT-ekspert: Torgeir Waterhouse. Foto: IKT Norge Vis mer

Waterhouse tror at det er veldig mange som gjør dette. De «tagger» på forskjellige vis og passer på at man får en link mellom begrepet og motivet.

At bildene linkes seg imellom, og at de kjennes igjen, har også en viss effekt.

- Du kan ha et bilde av individet, og algoritmen ser at det er samme individ på bildet som på de andre bildene, sier Waterhouse.

«American Idiot»

Det gikk en liknende kampanje i England i forbindelse med Trumps besøk der i forrige uke. Fredag 13. juli ble London sentrum satt på hodet under massive anti-Trump-demonstrasjoner. Blant annet ble en oppblåsbar luftballong formet som Trump sendt til himmels.

- Mange forsøkte å få Green Day-låta «American Idiot» opp på topplista mens han var der. Dette er et liknende stunt, hvor folk spiller på de iboende mekanismene i rankinglister eller søketreff for å få fram et resultat, forteller Waterhouse.

Som om ikke London-besøket skapte nok spetakkel, var pressekonferansen med president Putin toppen av kransekaka. Etter møtet sto de to side om side og benektet russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Tirsdag fortalte Trump til pressen at han hadde sagt feil. Trump hevdet at han blandet ordene «would» og «wouldn't», altså «ville» og «ville ikke». Det han egentlig mente å si, var: «Jeg ser ikke noen grunn til at Russland ikke ville være ansvarlig».

Ifølge The Guardian skal «American Idiot»-stuntet ha startet forsøket på å påvirke Googles algoritmer med å skape en link mellom bilder av Trump og søkeordet «idiot».

TUSENER PÅ TUSENER I GATENE: Flere titalls tusen demonstranter var samlet på Trafalgar Square for å vise sin motstand mot at den amerikanske presidenten er invitert til Storbritannia. Video: Nicolai Delebekk og Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Nekter å leke «Gud»

Google har alltid nektet å leke «Gud» når det kommer til deres algoritmer, skriver The Guardian. Dette er nemlig ikke første gangen Googles algoritmer har blitt manipulert, og den britiske avisa legger fram mange tilfeller. Blant annet viste søkeordet «jøde» en slags karikatur med kroknese i 2004.

I stedet for å slette bildet satte de inn en forklaring på hvorfor antisemittiske bilder, samt antisemittiske nettsteder, ble vist så høyt oppe.

- Et nettsteds rangering i Googles søkeresultater er avhengig av dataalgoritmer som bruker tusenvis av faktorer for å beregne en sides relevans til et bestemt spørsmål. Noen ganger kan nyanser av språk føre til uregelmessigheter som ikke kan forutsies, forklarte Google den gang, ifølge The Guardian.

I 2009 dukket et bilde opp av daværende førstedame Michelle Obama. Bildet var manipulert slik at ansiktet hennes hadde apeliknende trekk. Igjen skal Google ha valgt å legge ved en forklaring i stedet for å fjerne det.

GOOGLE: Også i et vanlig Google-søk dukker bilder av president Donald Trump opp. Foto: Skjermdump / Google
GOOGLE: Også i et vanlig Google-søk dukker bilder av president Donald Trump opp. Foto: Skjermdump / Google Vis mer

Fra moro til sterkt problematisk

Et annet eksempel er da Trump-tilhengere skal ha knyttet begrepet «falske nyheter» opp mot TV-kanalen CNNs logo, og fått bildet til å dukke høyt oppe hvis noen søkte på begrepet. På Reddit kan man se hvordan de har fått til dette, ved å kommentere «falske nyheter» en rekke ganger under bildet av logoen.

Algoritmen blir stadig forandret, men bare for å gjøre den enda bedre og nyttig, ikke for å være sensitiv, skriver The Guardian.

Waterhouse påpeker at det er variasjoner i slike saker. Skalaen går fra uskyldig moro til sterkt problematisk. Han mener Googles innblanding vil avhenge av det.

- Dette («idiot»-kampanjen, red.anm.) er en humoristisk kampanje for å markere et synspunkt. Alvorligere ting er å rote med sannheten eller fakta, sier han.

- Slik jeg har forstått logikken til dem som står bak denne kampanjen, gjør de dette som en slags kommentar til hva de synes om presidenten, fortsetter Waterhouse.

Forsvarte Google

Det ironiske er at Trump nylig forsvarte Google. Han langet ut mot EU etter at Unionen onsdag ila selskapet en milliardbot for brudd på Unionens konkurranseregler.

EUs konkurransemyndigheter mener Google har brukt sitt Android-system til å blokkere for konkurrenter, og ga onsdag selskapet en bot på 4,3 milliarder euro.

Det har falt den amerikanske presidenten tungt for brystet. Han uttalte for få dager siden at EU er USAs fiende.

Trump viser stadig til det han hevder er et stort amerikansk handelsunderskudd med EU, selv om økonomer har påpekt at han da holder hele tjenesteøkonomien og den amerikanske internettbransjens enorme overskudd i Europa helt utenfor.

- Det var det jeg sa! EU ga nettopp en bot på fem milliarder dollar til et av våre fremragende selskaper, Google, skriver Trump på Twitter.

- De har virkelig utnyttet USA, men det skal ikke fortsette, skriver presidenten videre.