Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Søk lege straks!

Skiensmannen Jan M. Pedersen reddet livet, men streptokokk A-bakterien «spiste opp» armen hans. Hans beste råd til barneforeldre som mistenker noe, er å søke lege straks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ved den minste mistanke om unaturlig feber eller røde flekker på kroppen, bør man oppsøke lege. Særlig viktig er dette for foreldre med barn som kanskje ikke selv greier å uttrykke seg, sier Pedersen. Og legger raskt til:

- Foreldrene må forlange at det blir tatt blodprøve. Det er den eneste måten å bli sikker på om det er streptokokk A eller ikke.

I 1995 ble Pedersen rammet av den hissigste streptokokk A-varianten. Han ble smittet av en sprøyte på legevakta. Både armen og livet hans hang i en tynn tråd. Den tidligere pressefotografen roser legene som reddet livet hans.

- Jeg unnslapp døden, men mistet deler av armen. Da legene etter en uke hadde konstatert at jeg var angrepet av dødsbakterien, åpnet de opp armen min og fjernet all hud opp til skulderen. Deretter overførte de hud fra innsiden av låret til armen, sier han.