ÅPNER SEG: Onsdag kveld åpnet himmelen seg over Oslo. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kjempebyge traff Oslo:

Søk med hund etter at tre falt over biler i Oslo

Et plutselig uvær rev flere trær over ende i Oslo og Akershus, og flere biler ble truffet. Nødetatene melder om svært mye å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld traff en svært stor regnbyge hovedstaden. Like før klokka 21.00 braket det løs med både lyn, torden og voldsomme mengder nedbør.

- Vi har fått vanvittig med meldinger inn hit. Det er mye løse kumlokk, mye vann og flere trær som har falt ned i distriktet. Det er foreløpig ikke meldt om noen personskader, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til NTB.

Problemene har rammet både Oslo, Bærum og Asker, ifølge politiet.

- I Helgesens gate i Oslo har et tre har falt over tre parkerte biler, og nødetatene jobber nå på stedet for å undersøke om det er personer i bilene, melder politiet på Twitter.

Foto: Hege Varsi / Dagbladet
Foto: Hege Varsi / Dagbladet Vis mer

- Vi har en del å gjøre. Det er en del trær som har falt ned i distriktet vårt. Det mest alvorlige er i Helgesens gate, der et tre har falt over tre parkerte bilder. Per nå vet vi ikke om det satt noen i bilene, men vi har patruljer på stedet, og det søkes med hund, sier Line Skott, operasjonsleder i Oslo-politiet.

SISTE: Det er ikke funnet noen personer i bilene som ble truffet av tre.

Schweigaards gate i Oslo er sperret fordi asfalten i krysset der har sprukket, opplyser politiet.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Også i Asker og Bærum har uværet skapt trøbbel:

- På bakgrunn av uværet har vi fått inn mange meldinger om trær som har veltet og mye vann i veibanen. Oppsummert pr nå, er det ikke meldt om noen personskader, skriver politiet.

Kastevinder

- Dette er en veldig kraftig byge med til dels både lyn og torden - og ganske sterke vinder, som kan oppleves som såkalte kastevinder, sier meteorolog Hildegunn Foss Vorkinn ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Stedvis har det kommet ganske kraftige mengder millimeter med nedbør på kort tid, fortsetter hun og legger til.

- Vi har sett dette komme på radaren, så det var ikke uventet.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bygeværet dannet seg opp ved Fagernes/Gjøvik-området og beveget seg deretter sørover.

- Det er meldt om mye torden ved Randsfjorden, sier Vorkinn.

- Det er ventet at uværet vil bevege seg videre sørover - mot Øyeren og kanskje deretter mot Østfold, samtidig som det gradvis svekkes, forteller meteorologen.

Foto: Hege Varsi / Dagbladet
Foto: Hege Varsi / Dagbladet Vis mer

Alle ressurser

Oslo brann- og rednings-etat (OBRE)skriver på Twitter at de har nå så godt som alle sine ressurser ute for å håndtere været. De har hatt 30 registrerte oppdrag siden klokka 20.40.

- Mye overvann skaper store problemer i trafikken, og fører til oversvømmelse i kjellere. Store trær har veltet, bla i Seilduksgata og Helgesens gate, skriver OBRE.

Klokka 22.20 kommer de med følgende oppdatering:

- Bymiljøtaten, Hafslund, Vann- og avløpsetaten, Sporveien, OBRE og flere andre etater arbeider fortsatt på spreng for å håndtere skadene. Det er hovedsaklig trær som har falt ned, oversvømmelser i kjellere, og forskjellig annet. Ingen alvorlige skader.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Går fort galt

Gjensidige har allerede blitt kontaktet av folk som er rammet av uværet.

- I løpet av en times tid nå har det kommet et par titalls henvendelser, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige .

Foto: Arne Løkke
Foto: Arne Løkke Vis mer

- Dette er et «godt» eksempel på hva vi stadig vil se mer av; styrtregn som rammer kort og brutalt i noen få konsentrerte områder, sier han.

- Veldig mange kommunale ledningsnett er for gamle, har dårlig kapasitet og er dårlig vedlikeholdt. Da går det fort galt når styrtregnet kommer, fortsetter Rysstad, og legger til at et slikt uvær fort kan bli kostbart:

- En enkelt innredet kjeller i vann kan fort koste 500 000 kroner å reparere.

Søk med hund etter at tre falt over biler i Oslo
Foto: Arne Løkke
Foto: Arne Løkke Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer