Søk, og du skal vinne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HUSKER DU søkemotoren Alta Vista? Eller hva med AlltheWeb? For ikke å snakke om norske Sesam, nå redusert til et lite underbruk av kjøpesenteret Finn. no? Selv om de fleste av oss tar det for gitt at Google vil være den ledende søketjenesten i all overskuelig framtid, kan det være et og annet å lære av den nære netthistorien: Tilsynelatende veletablerte nettjenester kommer og går.

OM STEPHEN WOLFRAM får det som han vil, er det ikke sikkert at Google blir enerådende i søkemarkedet. Denne amerikanske vitenskapsmannen, oppfinneren, forfatteren og gründeren står blant annet bak den avanserte matematikkprogramvaren Mathematica, som også er motoren i hans nyetablerte søketjeneste, Wolfram Alpha ( www.wolframalpha.com).

Wolfram kaller tjenesten sin «en dataprosesserende kunnskapsmaskin» og «en av de mest komplekse webbaserte tjenester som noen gang er konstruert». Mens Googles søkemotor gir deg oversikt over indekserte websider som inneholder din søkefrase, sortert etter Googles hemmelige PageRank-algoritme, er Wolfram Alpha er en kombinasjon av søkemotor og regnemaskin. Ved hjelp av algoritmer og avansert kunnskapsbasert databehandling skal den gi deg svar på alt som kan kvantifiseres og regnes ut om et gitt søkeord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer