Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søk studentbolig nå, selv om du ikke vet hvor du kommer inn

10 000 i boligkø i fjor sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går gikk fristen ut for å søke høyere utdanning til høsten gjennom samordna opptak.

Og selv om det fortsatt er noen måneder til studentene får vite hvor de kommer inn, burde du allerede nå søke om studentbolig.

Enorm pågang

I fjor sommer stod nemlig flere enn 10 000 studenter i kø, for å skaffe seg et rimelig studentbosted, ifølge leder for Studentenes Landsforbund (StL), Olav Øye.

- På grunn av et overpriset leiemarked og for få studentboliger, bør studentene søke med en gang om de vil ha et sted å bo i høst, sier Øye til Dagbladet.no og utdyper:

- Det er enormt stor pågang for å skaffe seg plass i studentbolig. I sommer kan det være for seint.

-Bygg flere boliger

Grunnen til de lange køene i fjor, er at det finnes og bygges altfor få studentboliger, mener studentlederen.

MYE Å VELGE MELLOM: Nyrenoverte 1880-tallshus fungerer i dag som studentboliger på Singsaker i Trondheim. Foto: TOM E. ØSTHUUS
MYE Å VELGE MELLOM: Nyrenoverte 1880-tallshus fungerer i dag som studentboliger på Singsaker i Trondheim. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Han frykter de samme tilstandene også ved den kommende studiestarten i august.

- Presset er verst i de store byene, og StL krever at Regjeringa gir midler til minst 1 000 nye studentboliger i statsbudsjettet for 2009.

Organisasjonen mener det er opp til politikerne å sørge for at studentene får rimelig tak over hodet.

- Leieprisene stiger langt raskere enn studiestøtta, som de siste årene kun har blitt prisjustert opp fra et nivå som allerede er for lavt, sier Øye.

Søk flere steder

Ifølge StLs tall steg leieprisene for hybler i Oslo i fjor med hele 21 prosent. Studiestøtten økte med to prosent og utgjør fra i høst 8 500 kroner i måneden.

Søk studentbolig allerede nå, og gjerne i alle de byene du kunne tenke deg å studere i, råder bolig- og velferdssjef, Trond Bakke, i Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad.

- Det er aldri for tidlig å søke. Ingen studenter får tidelt bolig før det er sannsynlig at de kommer inn, men det er veldig greit for oss å ha oversikt over studentmassen. Så kan man heller trekke søknaden når man får beskjeden i slutten av juli, sier Bakke til Dagbladet.no.

image: Søk studentbolig nå, selv om du ikke vet hvor du kommer inn

Takk ja uansett

Dette rådet gjelder i høyeste grad også private boliger.

De færreste studentsamskipnadene har boliger nok for mer enn 20 prosent av studentene. Det vil si at de resterende 80 prosentene må ut og leie på det private markedet.

- Vi anbefaler at folk takker ja til det boligtilbudet de får, selv om det ikke er helt det de hadde tenkt seg. Det er veldig greit å vite at man har et sted å bo ved semesterstart, så kan man heller søke om overflytting senere, sier Bakke.

Får du tilbud om å ta over en studentbolig den 15.juli, altså før du har fått vite om du har kommet inn, kan det likevel være greit å takke ja.

- Sjekk nettsidene til samskipnaden som formidler boligen. Mange lar deg slippe å betale depositumet eller leie i oppsigelsestiden hvis du likevel ikke kommer inn.

Her kan du søke bolig

Oslo

Oslo og Akershushøgskolenes studentsamskipnad: 1500 boliger fordelt på ni hus. Studenter ved følgende skoler blir prioritert. Søk etter bolig her.

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO): 17 ulike boligtyper, fordelt på 13 studenthus- og byer. Studenter ved følgende skoler kan søke: Kunsthøgskolen i Oslo, Universitetet i Oslo, Handelshøyskolen BI i Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Norges idrettshøgskole, Norges musikkhøgskole, Det teologiske Menighetsfakultet og Norges veterinærhøgskole. Du kan fritt se på hvilke boliger som er ledige uten å registrere deg som bruker. Du kan fritt se på bilder og informasjon om boligene.


Anker Studentbolig
: Cirka 1000 boliger sentralt i Oslo. Her finner du plantegninger og prisliste og den elektroniske søknaden.

Bergen

Studentsamskipnaden i Bergen: Omkring 3000 boliger fordelt på 19 studenthus- og byer i og utenfor Bergen sentrum. Her finner du en oversikt over ledige boliger og priser.

Trondheim

Studentsamskipnaden i Trondheim SiT: 3000 boliger fordelt på 13 studenthus og -byer. Her finner du en over ledige hybler og pris og kan søke etter bolig.

Tromsø

Studentsamskipnaden i Tromsø: Søk etter bolig her.

For de øvrige studiestedene, se Boligtorget.no eller kontakt det aktuelle studiestedet for videre tips i boligjakten.

FOR FÅ BOLIGER: Olav Øye, leder for Studentenes Landsforbund (StL), krever at politikerne bevilger mer midler til neste, som skal gå til å bygge 1000 nye studentboliger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media