«Søk tilflukt, Terje!»

Fra sitt hovedkvarter i Gaza så FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen i går ettermiddag sitt fredsprosjekt Oslo-avtalen bli skutt i filler av israelske raketter. Bare noen minutter tidligere hadde han måttet forlate Yassir Arafats hovedkvarter for å søke tilflukt i en kjeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld møtte Rød-Larsen FNs generalsekretær Kofi Annan i Jerusalem etter å ha opplevd sin kanskje verste dag som fredsmekler i Midtøsten. Kofi Annan avbrøt i går sitt besøk i Beirut og returnerte til Israel i et forsøk på å stanse krigshandlingene.

Terje Rød-Larsen er ikke optimistisk.

- I øyeblikket er fredsprosessen steindød, sa Rød-Larsen til Dagsrevyen. Han uttrykte frykt for en forverring av situasjonen i de kommende dagene.

- Søk tilflukt

Rød-Larsen var i Arafats hovedkvarter der han snakket på telefonen med Kofi Annan i går ettermiddag. Annan ba ham overbringe en beskjed til Arafat. Mens han overbrakte beskjeden, kunne den palestinske presidenten fortelle at hovedkvarteret hans skulle bombes av israelerne umiddelbart.

- Søk tilflukt, sa Arafat til den norske visegeneralsekretæren.

Arafats hovedkvarter i Gaza ble ikke truffet, men det ble bygninger et lite stykke unna. Rød-Larsen dro tilbake til sitt eget FN-hovedkvarter som ligger like i nærheten.

Om dramatikken i Arafats hovedkvarter sa Rød Larsen i går kveld:

- Jeg følte meg trygg og ikke i noen utsatt posisjon. Kanskje bare i noen minutter, la han til.

Pessimistisk

Sjelden har Rød-Larsen virket så pessimistisk som han gjorde etter de israelske hevnaksjonene mot Ramallah og Gaza i går. Nå frykter nordmannen en storkonflikt i området.

- Vi må bruke alle krefter på å få i stand en dialog. Det er en dramatisk situasjon. Vi står på kanten av en avgrunn som kan føre til krig. Men dette er også tidspunktet for å besinne seg, sa Rød-Larsen.

I ILDLINJEN: Terje Rød-Larsen satt i møte med Yassir Arafat da det israelske angrepet kom i går. Bildet er fra et tidligere møte.