Søke studentbolig nå eller vente?

Uenighet blant studentorganisasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vent med å søke studentbolig til du vet hvor du kommer inn, nærmest bønnfaller leder i studentstyret i Norsk Studentunion avdeling Ås (NSU-Ås), Fredrik Moen Haaland.

Resultatene fra samordna opptak kunngjøres i slutten av juli.

- Skal alle studentene søke studentbolig allerede nå, og det i flere byer samtidig, vil studentsamskipnadene miste helt oversikten over den reelle søkemassen, sier Haaland til Dagbladet.no og fortsetter:

- Det vil bare gi enda flere stressede foreldre og forvirrede søkere.

Søk nå

Tidligere denne uka gikk leder for Studentenes Landsforbund (StL), Olav Øye, ut og anbefalte studentene å søke bolig allerede nå.

- På grunn av et overpriset leiemarked og for få studentboliger, bør studentene søke med en gang om de vil ha et sted å bo i høst, sa Øye til Dagbladet.no og utdypet:

- Det er enormt stor pågang for å skaffe seg plass i studentbolig. I sommer kan det være for seint.

STOR BOLIGMANGEL: 10 000 studenter sto i fjor sommer i kø for å få rimelig studenthybel.  Torstein Dyna og Malene Hjort bor billig i Fjellbirkeland studentby på Kringsjå. Arkivfoto: THOMAS RASMUS SKAUG
STOR BOLIGMANGEL: 10 000 studenter sto i fjor sommer i kø for å få rimelig studenthybel. Torstein Dyna og Malene Hjort bor billig i Fjellbirkeland studentby på Kringsjå. Arkivfoto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Øye fikk støtte av bolig- og velferdssjef i Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS), Trond Bakke, som oppfordret studentene å søke bolig i alle de byene de kunne tenke seg å studere i.

Boliggaranti

NSU-Ås-lederen frykter derimot at disse rådene fungerer mot sin hensikt og vil bare skape ekstraarbeid for samskipnadene i de allerede hektiske sommermånedene.

- Dette skaper dessuten en forventning om at hvis man søker tidlig nok, så får man plass. Noe som ikke nødvendigvis stemmer for alle studiestedene, sier Haaland.

NSU-Ås garanterer studentbolig for alle internasjonale søkere og førsteårsstudenter. Etter det fordeles bostedene etter hvor mange studiepoeng søkerne har.

De behandler boligsøknadene først etter at resultater fra samordna opptak blir kjent. Dermed hjelper det ikke å søke tidlig.

Privat boligformidling

I fjor sommer stod mer enn 10 000 studenter på venteliste for et rimelig bosted.

Søke studentbolig nå eller vente?

De færreste studentsamskipnadene har boliger nok for mer enn 20 prosent av studentene.

De resterende 80 prosentene må ut og leie på det private markedet.

For å bøte på boligmangelen, begynte enkelte studentsamskipnader i fjor med privat boligformidling.

Skaper press i boligmarkedet

Leder i Norsk Studentunion, Per Anders Torvik Langerød, er også kritisk til oppfordringen om å søke bolig i alle de byene man kunne tenke seg å studere i.

- Dette bidrar bare til å skape et uriktig bilde av situasjonen og legger ytterligere press på boligmarkedet, sier Langerød til Dagbladet.no.

Også han påpeker nødvendigheten av å søke studentbolig tidlig. Men får du tilslaget allerede nå, kan du risikere å måtte betale for boligen også i sommer.

- Dette er en avveining hver enkelt må gjøre. De aller fleste studentene har nok uansett en forståelse av hvor de vil, og kommer til å havne, fortsetter han.

Si fra seg plassen

Styreleder i Studentsamskipnad i Oslo (SiO), Egil Heinert, ser derimot ikke de store administrative utfordringene ved at studentene søker bolig i flere byer.

- Vi har et system på nettet som effektivt håndterer dette. For mange studenter er det viktig å vite at de har et sted å bo til høsten. Derfor ser jeg ikke noe galt i at de søker flere steder samtidig, sier Heinert.

Han minner samtidig om at studentene bør huske på å si fra seg plassen i boligkøen, hvis de ikke kommer inn der de har søkt.

Her kan du søke bolig

Oslo

Oslo og Akershushøgskolenes studentsamskipnad: 1500 boliger fordelt på ni hus. Studenter ved følgende skoler blir prioritert. Søk etter bolig her.

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO): 17 ulike boligtyper, fordelt på 13 studenthus- og byer. Studenter ved følgende skoler kan søke: Kunsthøgskolen i Oslo, Universitetet i Oslo, Handelshøyskolen BI i Oslo, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Norges idrettshøgskole, Norges musikkhøgskole, Det teologiske Menighetsfakultet og Norges veterinærhøgskole. Du trenger ikke å registrere deg som bruker, før du kan søke de ledige boligene. Du kan fritt se på bilder og informasjon om boligene.


Anker Studentbolig
: Cirka 1000 boliger sentralt i Oslo. Her finner du plantegninger og prisliste og den elektroniske søknaden.

Bergen

Studentsamskipnaden i Bergen: Omkring 3000 boliger fordelt på 19 studenthus- og byer i og utenfor Bergen sentrum. Her finner du en oversikt over ledige boliger og priser.

Trondheim

Studentsamskipnaden i Trondheim SiT: 3000 boliger fordelt på 13 studenthus og -byer. Her finner du en over ledige hybler og pris og kan søke etter bolig.

Tromsø

Studentsamskipnaden i Tromsø: Søk etter bolig her.

For de øvrige studiestedene, se Boligtorget.no eller kontakt det aktuelle studiestedet for videre tips i boligjakten.

SKAPER MYE EKSTRAARBEID FOR STUDENTORGANISASJONENE: Finn ut hvor du skal studere før du søker studentbolig, råder leder i studentstyret i Norsk Studentunion avdeling Ås (NSU-Ås), Fredrik Moen Haaland.
I SOMMER KAN DET VÆRE FOR SENT: Samskipnadene opplever enorm pågang fra boligsøkere i sommermånedene. Det er noe ulik praksis på hvordan boligene fordeles. Enkelte steder gjelder det å være første mann til mølla, ifølge leder for Studentenes Landsforbund, Olav Øye.
VÆR TIDLIG UTE: Skal du leie på det private boligmarkedet, kan det lønne seg å begynne å se etter bolig allerede nå, mener leder i Norsk Studentunion, Per Anders Torvik Langerød.