Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søker eierne til 85 millioner

Postbanken etterlyser eierne av 160 000 rødbok-kontoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Da er det bare snakk om kontoer med mindre enn 1000 kroner.

I tillegg kommer rødbøker med mer enn 1000 kroner, og ikke minst gullbøkene.

Det var ei gullbok Eva Karsteinsen (65) i Lofoten husket på da hun leste etterlysningen i lokalavisa i går morges.

Alle får pengebrev

-  Jeg ble forferdelig glad! Jeg hadde glemt av hele boka, erklærer Eva Karsteinsen (65) etter å ha tatt ut 17 000 kroner fra sin glemte konto på Posten i Svolvær.

-  Dette var penger jeg fikk av far, og som jeg skulle ha til noe spesielt. Sist gang jeg brukte kontoen var i 1996, forteller den pensjonerte lofotkvinnen.

-  Men det er jo jul snart, sier Karsteinsen.

Postbanken har sendt ut brev til alle som har bøker med mer enn 1000 kroner, men mange lar være å lese brevene de får fra banken.

-  De stoler på at banken ordner opp, sier informasjonssjef i Postbanken, Kirsten Birkeland.

Verdiløse bankbøker

Bøkene, som det ikke har vært mulig å bruke siden 1997, går nå over i historien og blir verdiløse. De med mer enn 1000 kroner konverteres automatisk til en sparekonto. De med mindre enn 1000 kroner oppfordrer banken eierne om å tømme. Årsaken til at rødbok-kontoene ikke konverteres er at de gjennom mange år har stått ubrukt.

-  Vi velger å gjøre dette fordi flertallet av dem er tilnærmet tomme. Det som står igjen er renters rente. Men lovverket er strengt, og vi kan ikke slette dem uten anmodning fra kundene. Pengene som står inne blir nå kjørt over på en samlekonto, sier Birkeland.

I gjennomsnitt står det 533 kroner på hver og en av de 160 000 kontoene Postbanken etterlyser eierne av.

Men også andre kan sitte på glemte formuer, i likhet med Eva Karsteinsen i Lofoten. Ved inngangen til 2004 hadde kundene i Postbanken til sammen 1,6 millioner kontoer med bok.

-  Bare Bibelen og telefonkatalogen har vært mer brukt, hevder Birkeland.

GLEDELIG OVERRASKET: Etter at boksystemet ble avviklet i 1997, var det mange som glemte innskuddene sine. En av dem var Eva Karsteinsen (65) i Svolvær, som i går kom over 17 000 glemte kroner etter å ha lest en etterlysning i lokalavisa.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media