Søker ekspert- hjelp i utlandet

LONDON (Dagbladet): Advokat Sigurd Klomsæt og etterforskerne Harald Olsen og Johnny Bertiniussen er i London for å finne fagfolk som kan være sakkyndige vitner i straffesaken mot 19-åringen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Birgitte Tengs ble drept i mai 1995. Hennes 19-årige fetter ble i november i fjor dømt til 14 års fengsel i Karmsund herredsrett, men det ble straks begjært fornyet behandling for lagmannsretten. 19-åringen tilsto i politiavhør, men har seinere gått bort fra tilståelsen. Han hevder nå at han ble lurt av politiet til å tilstå ugjerningen.

Eksperter

Det unike i denne saken er at det ikke finnes tekniske bevis som knytter 19-åringen til drapet. Han ble utelukkende dømt på grunn av ei politiforklaring avgitt mens han satt i varetekt.
Advokat Sigurd Klomsæt er nå kommet inn som medforsvarer og han sier til Dagbladet at han vil ha alle fakta på bordet før den nye rettsomgangen.

- Vi vil begjære etterforsker Harald Olsen oppnevnt som sakkyndig i rettssaken. I tillegg jobber vi nå for å finne norsk og utenlandsk ekspertise som kan fortelle retten om hvilke problemer tiltalte sto overfor da han tilsto i politiforklaringene, sier advokat Klomsæt.

«Falskt minne»

I London skal etterforskerne Olsen og Bertiniussen snakke med den islandske professor Gudjonsson. Han er ekspert i posttraumatisk stress og «falskt minne». I tillegg skal den anerkjente patologen Ian West bli rådført i forbindelse med obduksjonen av Birgitte Tengs.
- Vi ønsker også å snakke med doktor Barry Irwing, som er en av Europas fremste eksperter på avhørsteknikker. Det er av stor betydning for denne saken å finne ut hva politiets påvirkning betydde for tiltalte, sier Harald Olsen til Dagbladet.