Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søker eksperthjelp for å styrke overgrepstiltak i skolen

Mandag sa Halvorsen at lærerovergrep er en sak for politiet. Nå vil hun gå nye runder, og åpner for nye retningslinjer.

SER LIKEVEL ET MULIG BEHOV FOR NYE TILTAK Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier til Dagbladet at hun vil invitere en rekke bistandsadvokater og andre personer som jobber med barn og unge for å snakke om seksuelle overgrep begått av lærere. -  Det vil kunne skape en bevisstgjøring av de retningslinjene vi har nå, eller vise et behov for nye, sier hun til Dagbladet.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SER LIKEVEL ET MULIG BEHOV FOR NYE TILTAK Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier til Dagbladet at hun vil invitere en rekke bistandsadvokater og andre personer som jobber med barn og unge for å snakke om seksuelle overgrep begått av lærere. - Det vil kunne skape en bevisstgjøring av de retningslinjene vi har nå, eller vise et behov for nye, sier hun til Dagbladet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunnskapsminister Kristin Halvorsens uttalelse til Dagbladet mandag om at seksuelle overgrep begått av en lærer mot en elev «er kriminalitet som skal anmeldes til politiet, og at det ikke behov for instrukser i skolene utover dette», har skapt mange reaksjoner.

To som har reagert er bistandsadvokatene Tord Jordet og Gard A Lier, som begge representerer ofre i den pågående overgrepssaken i Oslo tingrett, der en 44 år gammel lærer er tiltalt for grove overgrep mot sju gutter.

- Utspillet fra kunnskapsministeren oppfatter jeg som ansvarsfraskrivelse, sa blant annet Jordet til Dagbladet i går.

Reaksjonene kan se ut til å ha fått Halvorsen til å ombestemme seg. Nå vil hun invitere en rekke eksperter på tematikken til et møte, trolig allerede 21. januar.

- Jeg vil invitere representanter fra Bistandsadvokatene i Norge, Redd Barna, Barneombudet, foreldreutvalg i grunnskolen og i barnehager, Elevorganisasjonen, Kommunenes sentralforbund, samt Oslo kommune, sier Halvorsen til Dagbladet.

Vil gå nye runder - Hvorfor vil du det?

- Det er viktig for meg å understreke at overgrep mot barn er alvorlig kriminalitet som skal anmeldes til politiet, men jeg ser at noen bistandsadvokater peker på at det kan være utrygghet og usikkerhet om hva som kan gi grunnlag for mistanke om overgrep, og at det kan være vanskelig å mistenke kolleger. Og er det sånn må vi gå nye runder, sier Halvorsen og fortsetter:

UENIG: Gard Lier, som er bistandsadvokat i den pågående overgrepssaken i Oslo tingrett, sa til Dagbladet i går at han mener kunnskapsministeren tok feil da hun hevdet at lærerovergrep er en sak for politiet. - Mange lærere og personer i skolen er usikre på hvordan de skal håndtere en slik situasjon. På bakgrunn av at denne typen overgrep skjer ofte og at de utvikler seg over tid, er jeg fullstendig uenig med Halvorsen på dette punktet, sier Gard A. Lier. Foto: Line Brustad
UENIG: Gard Lier, som er bistandsadvokat i den pågående overgrepssaken i Oslo tingrett, sa til Dagbladet i går at han mener kunnskapsministeren tok feil da hun hevdet at lærerovergrep er en sak for politiet. - Mange lærere og personer i skolen er usikre på hvordan de skal håndtere en slik situasjon. På bakgrunn av at denne typen overgrep skjer ofte og at de utvikler seg over tid, er jeg fullstendig uenig med Halvorsen på dette punktet, sier Gard A. Lier. Foto: Line Brustad Vis mer

- Jeg tror et møte med de som jobber i skolene og barnehagene, samt bistandsadvokater som har erfaring fra slike saker kan gi oss mange gode råd om hva som er de mest effektive tiltakene departementet kan bidra til.

Og i motsetning til på mandag, ser Halvorsen nå ikke bort ifra at det kan innebære at rettningslinjene lærerne har, kan endres.

- Vi vil nå invitere til dette møtet, og på bakgrunn av erfaringene som kommer fram her håper vi å få en bedre oversikt over det man allerede har av råd og veiledning. Det vil kunne skape en bevisstgjøring av de retningslinjene vi har nå, eller vise et behov for nye, sier hun.

En ny veileder - Kan det føre til en ny instruks om overgrep i skolen?

- Det vi snakker om da er en veileder om hvordan man skal gå fram, og hva man i tilfelle skal se etter. Man skal aldri være tvil om at dette er en sak for politiet.

- Burde du tatt initiativ til dette tidligere?

- Jeg er opptatt av å skjerpe oppmerksomhetenrundt dette i hele skolenorge, det er det viktig å gjøre med jevne mellomrom. Nå bruker jeg denne anledningen til å skjerpe oppmerksomheten ytterligere, sier Halvorsen.

- Denne saken er en vekker - Er elever i Norge trygge på skolen i dag?

- Generelt sett er elever trygge på skolen, men når sånne saker kommer opp viser det seg at det glipper. Dette er alvorlige overgrep og tillitsbrudd.

- Er det nok fokus på lærerovergrep i lærerutdanninga?

REAGERTE: Advokat Tord Jordet reagerte på Halvorsens uttalelse om at overgrep i skolen er en sak for politiet. -  Utspillet oppfatter jeg som ansvarsfraskrivelse fra Halvorsen, sa Jordet til Dagbladet i går. Foto: Line Brustad
REAGERTE: Advokat Tord Jordet reagerte på Halvorsens uttalelse om at overgrep i skolen er en sak for politiet. - Utspillet oppfatter jeg som ansvarsfraskrivelse fra Halvorsen, sa Jordet til Dagbladet i går. Foto: Line Brustad Vis mer

- Nei, jeg tror denne typen saker er en vekker for alle som har noe med barn og unge å gjøre. Saken som nå går for retten viser at det er viktig å reflektere mer rundt dilemmaer som oppstår om man får mistanke til en kollega.

Halvorsen understreker også at hun mener det er kommunen og rektor, som arbeidsgiver som skal sikre at det er trygt for elevene, på skolene.

- Skolene må bidra til at de ansatte får mer kunnskap om hva som kan gi grunnlag for mistanke, hva de skal se etter.  Og det er de som ansetter folk som skal jobbe med barn og ungdom som har ansvar for å sjekke referanser til dem de ansetter. Likeså er det viktig at de som gir referanser, er tydelige.

OVERGREP I 14 ÅR: En 44 år gammel lærer har i Oslo tingrett helt og delvis erkjent å ha forgrepet seg på til sammen sju gutter i perioden 1997 til 2011. Flere av overgrepene skjedde på skolene 44-åringen jobbet på. Tegning: Fedor Sapegin
OVERGREP I 14 ÅR: En 44 år gammel lærer har i Oslo tingrett helt og delvis erkjent å ha forgrepet seg på til sammen sju gutter i perioden 1997 til 2011. Flere av overgrepene skjedde på skolene 44-åringen jobbet på. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!