Søker etter antatt omkommet person

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at søket etter den savnede mannen har gått over til søk etter antatt omkommet person.

SE TV: Politiet bekrefter at søket etter den savnede mannen har gått over til søk etter antatt omkommet person. Dette er siste nytt i saken. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Tirsdag ettermiddag og kveld gikk det flere jordras etter voldsomme nedbørsmengder i Jølster i Sogn og Fjordane. Fem av disse var av større karakter og har ødelagt flere bygg og mye infrastruktur.

Onsdag formiddag bekreftet politiet at en bil ble tatt av jordskredet over fv. 451 ved Årnes. En mann i 50-åra er meldt savnet, og det er grunn til å tro at han kjørte bilen som ble tatt av skredet.

- Søket har gått over til søk etter antatt omkommet person, sier politioverbetjent Wenke Hope til Dagbladet i 17-tida onsdag.

Hope opplyser om at de pårørende er informert om endringen i status. Politiet følger dem opp.

SØKER: Onsdag kveld søkes det i rasområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØKER: Onsdag kveld søkes det i rasområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
RAS: En bil ble tatt av raset som gikk over fylkesvei 451 på sørsiden av Jølstravatnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RAS: En bil ble tatt av raset som gikk over fylkesvei 451 på sørsiden av Jølstravatnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Rasfare

Flere veier er fortsatt stengt onsdag ettermiddag. To hytter skal ha blitt tatt av de første jordmassene som raste, og det skal også være store skader på båtbryggeriet Brødrene Aa i Gloppen kommune.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opprettholder gult farevarsel for Vestlandet. Det ventes på klarsignal for å sette i gang undervannssøk for å søke etter den savnede bilen og mannen.

- Vi har ikke fått klarsignal på grunn av rasfaren, sier Hope.

Det ble gjort overflatesøk i området med helikopter og båt i tirsdag kveld, uten resultat.

SE TV: Ordfører i Jølster kommune, Oddmund Klakegg, var på familieferie da han hørte at kommunen hans var rammet av jordras. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tidligere onsdag informerte politiet om at store jordmasser i vannet gjør søket vanskelig, men værforhold og lys er bedre i dag enn dagen før.

- Det er ikke forsvarlig å sende ned dykkere eller småbåter tett på land så lenge rasfaren vedvarer, skrev politiet i pressemeldingen.

Basestasjoner ute av drift

Onsdag ettermiddag var det fortsatt ti personer som politiet ikke hadde gjort rede for. Det var derimot ingen grunn til å tro at de var tatt av skredet, mente politiet.

I kveld sier Hope til TV 2 at politiet har gjort rede for de ti personene.

Årsaken til at dette har tatt så lang tid kan være at fem av Telenors basestasjoner er ute av drift etter jordskredene.

Den manglende telefondekningen har gjort at mange har hatt problemer med å kontakte familie og venner som oppholder seg i områdene som er rammet av ras.

STORE ØDELEGGELSER: Jordraset i Jølster tirsdag medførte store ødeleggelser på veiene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Joar Heimsæter Vis mer

- Det er to fiberbrudd i området, og fem basestasjoner er ute. Vi har lokalisert bruddene i fiberkabler, og nå i er vi i ferd med å vurdere skadeomfanget. Da vil vi se hvor lang tid det tar å reparere dette, sier informajonssjef Roald Orheim i Telenor til NTB.

Det bor over 1300 personer i området, og minst 150 personer er blitt evakuert til hotell og skoler i nærheten.