Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søker etter flere døde i vannet

- Et tjuetalls kropper pakkes inn i hvit plastikk.

UTØYA: I morgentimene lørdag pakkes et tjuetalls kropper inn i hvit plast, mens det fortsatt søkes etter flere døde i vannet rundt Utøya. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
UTØYA: I morgentimene lørdag pakkes et tjuetalls kropper inn i hvit plast, mens det fortsatt søkes etter flere døde i vannet rundt Utøya. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA/OSLO (Dagbladet): I 6, halv 7-tiden lørdag morgen søkte båter med både politi- og ambulansepersonell etter døde folk i vannet utenfor Utøya.

- Vi ser et tjuetalls kropper som pakkes inn i hvit plastikk på den ene siden av øya, sier Dagbladets journalist på stedet.

Været i området rundt Utøya klarner opp og det begynner å bli morgen. Men på hotellet de fleste lysene fortsatt på, og folk er fortsatt våkne og går rundt, pakket inn i dyner, og det kan virke som folk ikke har lagt seg.

Da beskjeden om at minst 80 personer er omkommet etter skytingen på Utøya i går, hørtes hyl og sterke reaksjoner fra hotellet.

Politiet holder oppsyn med øya
Dagbladets journalister er nå på vei mot et mottakssenter.

MANGE DØDE: Minst 80 er bekreftet døde etter at en falsk politimann skjøt vilt rundt seg på AUFs leir på Utøya fredag. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
MANGE DØDE: Minst 80 er bekreftet døde etter at en falsk politimann skjøt vilt rundt seg på AUFs leir på Utøya fredag. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

- Vi vet ikke hva som skjer her, men det kan hende det er hit de døde kroppene skal bringes.

Politiet holder oppsyn med området rundt øya og passer på at uvedkommende ikke får komme dit. Journalister er også kastet bort og får ikke komme nærmere enn en radius på 500 meter unna øya.

Skjøt vilt rundt seg
Over 500 ungdommer skal ha deltatt på AUFs sommerleir på Utøya i går, da en person utkledd som politimann åpnet ild. Særlig mange skal ha kommet dit fredag for å høre Gro Harlem Brundtland tale.

- Det er en forferdelig og brutal tragedie. Det er så vanskelig å fatte. Kontrasten blir så enorm etter at man bare få timer før har møtt så engasjerte unge, unge mennesker som er så opptatt av sin egen samtid, sitt land og sin verden, sier Brundtland til Dagbladet gjennom sin rådgiver Jon Mørland.

Hun forlot øya bare timer før den falske politimannen begynte å skyte vilt rundt seg på Utøya.

HOLDER OPPSYN: Politi på Utøya lørdag morgen. Foto: Hans A. Vedlog
HOLDER OPPSYN: Politi på Utøya lørdag morgen. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

Rundt 19.30 i går kveld ble 32 år gamle Anders Behring Breivik pågrepet og mistenkt for massakren. Han er også mistenkt for å stå bak bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Dødstallene kan stige
Politiet bekrefter at det ble funnet eksplosiver på Utøya, men at disse nå er sikret.

Politiet utelukker ikke at dødstallene kan stige utover dagen, etter at søkene etter omkomne fremdeles pågår for fullt.

Mange av de døde har blitt funnet i sjøen, etter å ha blitt skutt mens de forsøkte å svømme bort fra gjerningsmannen.
 
Tryglet om hjelp
Meldingene som ble sendt ut fra sosiale medier mens massakren pågikk forteller om dramaet som utspilte seg på øya.
 
«Vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer,» skrev et AUF-medlem på Twitter.
 
En annen person fikk en tekstmelding fra en som er på Utøya, hvor det sto:
 
«Ikke ring meg. Jeg gjemmer meg. Fy F..n, nå er jeg på gråten».
 
«Det er skyting på Utøya. IKKE ring noen der. De gjemmer seg i busk og kratt. Politiet er på vei,» skrev en tredje person på Facebook.»
 
Etter at angrepet ble kjent, ble det sent en buss med helsepersonell til Sundvolden. I tillegg er Sivilforsvaret, legevakt og ambulanser på stedet, samt hundepatruljer fra Norske Redningshunder som skal søke etter savnede.

I forbindelse med hendelsen har Nordre Buskerud politidistrikt opprettet pårørendesentre på henholdsvis Sundvolden Hotel og på Sollihøgda Kafe. I tillegg er det opprettet et pårørendesenter på Quality Ringerike Hotel i Hønefoss sentrum.

UTØYA: Det var her minst 80 personer ble drept da en falsk politimann åpnet ild mot ungdommene fredag. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
UTØYA: Det var her minst 80 personer ble drept da en falsk politimann åpnet ild mot ungdommene fredag. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer