Anne-Elisabeth (68) antas bortført:

Søker etter spor i Langvannet: - Kan være gjenstander

Dykkere fra brannvesenet i Oslo skal søke i vannet i tre dager.

SØK: Politiet anser Langvannet ved ekteparet Hagens bolig som en del av det utvidede åstedet. Video: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer Vis mer Vis mer

Politiet satte i gang et søk etter spor i Langvannet i Lørenskog onsdag formiddag. Langvannet grenser til eiendommen hvor politiet mener at Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra 31. oktober i fjor.

Det melder Øst politidistrikt i en pressemelding.

- Vi søker ikke etter Anne-Elisabeth Hagen, men etter relevante spor som kan knyttes til saken, sier innsatsleder på stedet, Anders Bru, fra Øst politidistrikt.

ISLAGT VANN: Politiet skal søke i Langvannet i forbindelse med forsvinningen til Anne Elisabeth Hagen (68). Her forteller innsatsleder Anders Bru om siste nytt. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Politiet anser vannet som «en utvidet del av åstedet det er naturlig å undersøke nærmere», heter det i en pressemelding fra politiet.

Tre dager

Det er dykkere fra Oslo brann- og redningsetat som fysisk skal gjennomføre søket. De begynte sine søk i formiddag, og skal etter planen fortsette å søke også de neste to dagene. Søkene foregår på dagtid.

På spørsmål fra pressen om hva som kan være «relevante spor», svarer innsatsleder Bru:

SØK: Politiet anser Langvannet ved ekteparet Hagens bolig som en del av det utvidede åstedet. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det kan være gjenstander, for eksempel.

Politiet har sperret av området rundt Langvannet, og ingen får gå på isen. Mens søkene foregår på dagtid, vil politiet også stenge gangveien som går forbi ekteparet Hagens hus. Det er av praktiske årsaker.

- Brannvesenet har en del biler og utstyr som må stå her, og det er begrenset med parkeringsplasser i nærheten, sier innsatsleder Bru.

Når søkene avsluttes for dagen, vil gangveien åpnes opp.

Fryktet eksponering

Grunnen til at politiet ikke har igangsatt slike søk før nå, er av fare for «eksponering av saken», ifølge pressemeldingen.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer

Det var ikke før 9. januar, da politiet selv offentliggjorde saken, at politiet kunne ta i bruk åpne etterforskningsmetoder i saken.

Fram til da hadde de gjennomført en hemmelig etterforskning, som blant annet involverte sivile politispanere og falske kjennemerker på biler.

Grunnen til dette skal være trusselbrevet som ble funnet i Hagens hjem. I brevet, som også framsatte et løsepengekrav, skal Hagens liv ha vært gjenstand for trusler - hvis saken ble kjent.

Varslet søk

Overfor Dagbladet bekreftet politiet mandag at de skulle begynne å søke i Langvannet.

Status i saken er fremdeles uforandret. Som Dagbladet omtalte mandag, har også antallet nye tips som kommer inn til politiet gått kraftig nedover de siste dagene.

Per nå er det kommet inn 1227 tips. Brorparten av disse kom i dagene etter at politiet offentliggjorde saken 9. januar.

Til tross for det enorme omfanget står politiet fremdeles uten svar på hvor Hagen befinner seg.

Mye overvåkningsmateriale

Parallelt med søket etter Hagen har politiet etterlyst to personer. Disse ble fanget opp av overvåkningskameraer ved milliardær og investor Tom Hagens arbeidsplass, samme morgen som hans kone forsvant. Nesten to uker etter at politiet gikk ut med overvåkningsbildene er de to fremdeles ikke identifisert, til tross for at det har kommet inn konkrete tips om navn og identitet.

Samtidig som arbeidet med å identifisere de to pågår, har politiet sikret seg både video- og bildemateriale fra andre steder i Lørenskog-området. Disse blir nå gjennomgått.

- Vi har innhentet vanvittig mye overvåkningsmateriale. Vi har foreløpig ikke vurdert om vi skal gå ut med mer av dette, men jeg kan si at det er hentet inn et bredt spekter av bildemateriale, sa politioverbetjent Berge til Dagbladet mandag.

- Fullt trøkk

Til tross for lite kommunikasjon mellom de antatte gjerningsmennene og familien eller politiet, og at det har gått mer enn 80 dager siden Hagen forsvant, opprettholdes ressursbruken på saken.

Berge ville før helga ikke opplyse nøyaktig hvor mange personer som jobber med etterforskningen, men beskriver det som en krevende sak og en utfordring for politidistriktet.

- Det er fremdeles et stort antall mennesker som jobber med denne, og vi opprettholder ressursbruken. Vi har prioritert saken høyt, og fortsetter med fullt trøkk. Det har vi ingen plan om å endre på det, sa Berge mandag.