Søker frivillige til Mars-eksperiment

Fra Moskva til Mars. For å finne ut hvordan det er på Mars, søkes det nå etter 12 frivillige som skal bo 520 dager i en bunkers.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det eurpeiske romfartsbyrået (ESA) søker etter 12 frivillige som vil være med på et simuleringseksperiment. Eksperimentet går ut på hvordan det vil være å bo på planeten Mars, når vi en gang i fremtiden kommer oss dit.

- Simuleringen vil følge profilen til hvordan en virkelig reise til Mars vil være, inkludert en undersøkelsesfase på overflaten av Mars, sier ESA.

Trangt

Det høres ut som en krysning mellom en romfartsfilm og «Big Brother». Men i motsetning til reality-TV, har ESA ingen planer om å kringkaste opptak fra eksperimentet. Deltagerne som blir plukket ut, vil bo sammen i et hermetisk lukket område i 520 dager. For 520 dager er nært opp til hvor lang tid det realistisk vil ta å reise til Mars og tilbake igjen. Så fort lukene stenges i bunkeresen, vil teamets eneste kontakt med verden utenfor være en radiolinje med en realistisk forsinkelse på 40 minutter, skriver Reuters.

Det første forsøket vil imidlertid være på kun 105 dager og det vil starte i midten av 2008.

Det lukkete området vil være på 550 kubikkmetre, tilsvarende ni containere, skriver BBC News.

960 kroner dagen

Forsøket er et samarbeid mellom ESA og Det russiske instituttet for Biomedisinske problemer (IBMP). Bunkersene vil fysisk være i Moskva-området.

DEN RØDE PLANET: Det ble funnet frossent vann i form av is på Mars i 2005. Foto: Mars Express/ESA/SCANPIX
DEN RØDE PLANET: Det ble funnet frossent vann i form av is på Mars i 2005. Foto: Mars Express/ESA/SCANPIX Vis mer

- Idéen er helt enkelt å putte seks mennsker i et virkelig lukket miljø og se hvordan de oppfører seg, sier prosjektleder i ESAs Aurora romutforskningsprogram, Bruno Gardini.

Selv om ESA nå ber om frivillige, vil de som blir valgt ut til forsøket få betalt. De vil få litt over 960 kroner dagen.

Sosiale ferdigheter

Kravene til de tolv frivillige er klare. De bør være mellom 25-50 år og ha god helse. De må også være «spesielt motiverte» og være 1.85 meter høye. Det vil også være en fordel å kunne både engelsk og russisk.

Ellers vil utvelgelsesprosessen legge vekt på mange av de samme faktorene som for ESAs astronauter. Bortsett fra at de frivillige vil bli valgt mer på basis av psykologiske kvalifikasjoner og høy stressterskel enn på fysisk form.

Fortsatt interessert? Gå til ESAs mer detaljerte spekk-beskrivelse for de forsøksprosjektet og de frivillige. Fristen for å søke går ut den 30. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer