Glade valgvinnere: Statsminister Erna Solberg (tv), Frp-leder Siv Jensen,  Krf-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande (th) og deres nestledere møttes på et hotell i Nydalen i Oslo for å lage avtalen som sikrer Høyre-Frp regjeringen et parlamentarisk grunnlag. I september 2013 var det god stemning mellom partitoppene. Foto: NTB scanpix
Glade valgvinnere: Statsminister Erna Solberg (tv), Frp-leder Siv Jensen, Krf-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande (th) og deres nestledere møttes på et hotell i Nydalen i Oslo for å lage avtalen som sikrer Høyre-Frp regjeringen et parlamentarisk grunnlag. I september 2013 var det god stemning mellom partitoppene. Foto: NTB scanpixVis mer

Søker go´følelsen fra Nydalen

Regjeringen og støttepartiene vil tenne gnisten fra hvetebrødsdagene etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene og støttepartiene, Venstre og KrF; skal møtes til nye samtaler i Nydalen tirsdag i neste uke, meldte TV2 i går.

Dagbladet får opplyst fra kilder i partiene at møtet er lagt til Nydalen for å finne tilbake til den gode stemningen som hersket da de fire partiene forhandlet om en regjeringsplatform etter valget i 2013.

Da den borgerlige valgseieren var et faktum møttes lederne for Frp, Høyre, Venstre og KrF i Nydalen for å meisle ut samarbeidsavtalen som er grunnlaget for den blåblå regjeringens parlamentariske støtte. Det er ikke aktuelt å lage noen ny avtale, gjøre endringer i avtalen eller lage tillegg til den eksisterende Nydalen-avtalen, får Dagbladet opplyst.
  Provokasjon
I 2013 snakket partilederne høyt og tydelig om de konstruktive forhandlingene og den gode personkjemien de hadde fått. Siden har pipa fått en annen lyd. Budsjettet regjeringen la fram høsten etter ble omtalt av Venstre som en provokasjon. KrF irriterte seg kraftig over det de oppfattet som omkamper etter Nydalen - blant annet ved å ville fjerne skatteklasse II for ektepar, spissformulert av partiets finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen:

- I KrF er man ikke vant til å levere tilbake gevinstene fra en basar før man begynner en ny, sa han.

Krisemøte
Og verre skulle det bli. Det toppet seg i forrige uke da Frp´s nestleder Per Sandberg sa at KrF har et enormt ansvar for terror og drap på barn. KrF-leder Knut Arild Hareide ble rasende og statsminister Erna Solberg måtte slokke brannen ved å si at Sandberg tråkket over streken.

Nå gjør altså de borgerlige partiene et forsøk på å finne tilbake til den gode tonen ved å reise tilbake til hotellet fra hvetebrødsdagene etter valget. Møtet er avtalt førstkommende tirsdag.

Kilder i regjeringen avviser overfor Dagbladet at det er snakk om noe krisemøte og sier at møtet ble avtalt like etter budsjettbråket i høst. Møtet har ingen sammenheng med konfrontasjonen mellom Hareide og Sandberg, blir det understreket.

Formålet er å samkjøre partiene bedre og få muligheten til å diskutere gjennom noen store saker som regjeringen jobber med. I tillegg vil de legge opp til en bedre budsjettprosess. Derfor er ikke tidspunktet noen tilfeldighet, får Dagbladet opplyst. Like etter er det klart for de første budsjettmøtene i regjeringen.

- Oljeprisfallet gjør at omstillingene i økonomien må komme fortere, sier en regjeringskilde.

- Målet er å ta tak i de store utfordringene Norge står overfor når vi skal gå fra en fullstendig oljebasert til en grønn økonomi, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Bilavgifter
En hovedsak blir bilavgifter. I budsjettavtalen fra i fjor står det at partiene skal søke å bli enige om prinsippene for bilavgiftene utenfor selve budsjettprosessen. Nå er tiden kommet.

I fjor høst satte bilavgiftene sinnene i kok i Venstre og Frp.

- Det var et krevende område der vi burde kommet inn tidligere, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Hva er Venstres mål nå?

- Det som var bra sist, var at alle andre drivstoffer enn de fossile ble billigere. Den retningen må vi fortsette, sier Grande.

Selv om de tar sikte på å bli enige om bilavgiftene nå, understreker både KrF og Venstre at det ikke betyr at de hefter for budsjettet regjeringen kommer med i oktober.