Søker krisehjelp til Christine (11)

Christine sulter seg mot døden. Hun er 11 år og veier 22 kilo. Likevel får hun ikke annen hjelp enn tvangsftring og noen skarve minutter hos psykolog. Stortingets folkevalgte er oppbrakte. De ansvarlige leter febrilsk etter en løsning i et hjelpeapparat som allerede er sprengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter søndagens oppslag i Dagbladet om anorektiske Christine reagerte helse- og sosialdirektøren i Akershus.

- Vi er villige til å kjøpe behandlingsplass til henne i Oslo. Men problemet er at kapasiteten er sprengt. Christine er så dårlig at hun må få hjelp. Det sier Kari Ringstad, avdelingssjef hos helse- og sosialdirektøren i Akershus.
- Vi må prøve å finne en løsning. I første omgang vil hun få et psykiatrisk dagtilbud.

Fylkeslegen i Akershus er ikke fornøyd med situasjonen og bedt om en redegjørelse fra Sentralsykehuset i Akershus.

- Jentas fysiske tilstanden er livstruende. Hun trenger øyeblikkelig hjelp. Vi må klare å gi henne nødvendig bistand, sier fylkeslege Anders Smith.

Kritisk

Christine kan ikke huske når hun sist spiste. Vekta har rast nedover siden hun ble syk i fjor høst.
For en måned siden ble hun innlagt på SiA, hvor hun blir matet intravenøst. Litt over en liter hver dag. Det tar seks timer.

Det eneste tilbudet 11-åringen får utover sondeftring på SiA, er 50 minutter med psykolog i uka. Sykehuset har ingen ekspertise, bare nødhjelp.

Legene har prøvd å få Christine overført til sykehus i Oslo med god kompetanse på spisevegring. Men jenta får ikke plass. Kapasiteten er sprengt. Mamma Kari fortviler.

- Her har de verken folk, kompetanse eller kapasitet. Vi føler oss maktesløse. Vi møter ansvarsfraskrivelse i alle ledd. Jeg skjønner ikke at systemet er så firkanta. Det handler om liv eller død, sier Kari.

Sinte folkevalgte

Leder av Stortingets sosialkomite, John Alvheim, sier:

- Hun er en av mange tusen som blir rammet av de tette skottene mellom fylkeskommunene. Men pasientens behov må komme foran. Jenta må hjelpes, sier stortingsrepresentant John Alvheim.

Medlem av sosialkomiteen, Annelise Høegh, er opprørt:

- Måten jenta blir behandlet på er helt uakseptabel og viser at helsevesenet er for oppdelt, at det er for høye murer mellom nivåene i hjelpeapparatet, som skaper en kultur for ansvarsfraskrivelse.
- Dette er en hovedgrunn til at Høyre vil sykehusene skal være statens ansvar så du har rett til behandling der det er kapasitet uansett region.

Fortviler

Helse- og sosialdepartementet innrømmer at tilbudet til jenter med spiseforstyrrelser ikke er godt nok.

- Hjelpeapparatet for jenter med anoreksi må bli bedre.

I mai skal regjeringen legge fram en opptrappingsplan for utbygging av psykiatrien, ikke minst barne- og ungdomspsykiatrien. Men det som er fortvilet er at den gode behandlingen ikke finnes ennå, sier ekspedisjonssjef Harald Emil Hauge.

<B>MATEMASKIN:</B> Christine ved tegnebordet på SiAs barneavdeling, der hun seks timer daglig mates gjennom en sonde.