Søker levninger etter Frantzen på gravplass

Etter å ha geoskannet ved 12 graver, har politiet bestemt seg for å grave på Øvsttun gravplass i Bergen. Målet er å løse forsvinningsmysteriet.

SØKER VED GRAV: Kriminalteknikere graver ved en grav på Øvsttun gravplass i Bergen. Det skal undersøkes i de øvre jordlagene om der kan være rester av et lik som ligger utenfor kisten. Foto: Leif Stang / Dagbladet
SØKER VED GRAV: Kriminalteknikere graver ved en grav på Øvsttun gravplass i Bergen. Det skal undersøkes i de øvre jordlagene om der kan være rester av et lik som ligger utenfor kisten. Foto: Leif Stang / DagbladetVis mer

Dagbladet oppdaterer denne saken fortløpende!

BERGEN (Dagbladet): I dag begynner politiet å grave i de øverste jordlagene av en grav på Øvsttun gravplass i Bergen.

FORSVANT: Trine Frantzen forsvant i mai 2004. Foto: Privat
FORSVANT: Trine Frantzen forsvant i mai 2004. Foto: Privat Vis mer

De søker levninger etter Trine Frantzen, som forsvant 31 år gammel i 2004, og sist ble sett i dette området.

Derfor gjennomførte politiet såkalt geoskanning av 12 graver på kirkegården tidligere i år.

På bakgrunn av blant annet dette, bestemte politiet seg for å grave på kirkegården.

- Årsaken er også vitneforklaringer vi har fått i saken. Hovedmålet er å se om vi kan finne levninger etter Trine Frantzen, sier politiinspektør Tore Salvesen til Dagbladet.

Tungt rusmiljø

Frantzens sporløse forsvinning er en av Norges største krimgåter. Natt til 7. mai 2004 skal hun ha vært på fest sammen med flere venner i en leilighet i Bergen, ikke langt fra gravplassen i Fana der politiet nå søker etter levninger.

Seks dager seinere ble hun meldt savnet. Likevel skulle det gå mer enn tre måneder før politiet anså saken som et mulig drap. Politiet har i ettertid tatt selvkritikk for mangelfull etterforskning i startfasen.

Trine Frantzen var en del av et tungt rusmiljø da hun forsvant. Hennes nærmeste familie har aldri gitt opp håpet om å få svar på hva som skjedde med henne for 15 år siden.

TV-programmet «Insider» på MAX har presentert en teori om at hun skal ha fått en såkalt «judas-dose» - en overdose narkotika satt av noen andre, for deretter å bli fraktet til en kirkegård i nærheten. Deretter skal hun ha blitt gravd ned på gravplassen, er teorien som politiet nå undersøker.

Samme teori

Advokat Sigurd Klomsæt har siden 2017 vært familiens bistandsadvokat i saken.

PÅ PLASS: Privatetterforsker Terje Bergsvaag (t.v.) og advokat Sigurd Klomsæt var ved gravplassen onsdag formiddag. Foto: Leif Stang / Dagbladet
PÅ PLASS: Privatetterforsker Terje Bergsvaag (t.v.) og advokat Sigurd Klomsæt var ved gravplassen onsdag formiddag. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

Han har hatt et samarbeid med privatetterforsker Terje Bergsvaag, og var onsdag formiddag på gravplassen hvor politiet gjør sitt arbeid.

Til Dagbladet forteller Klomsæt at hovedteorien fra MAX-dokumentaren stemmer overens med opplysninger han har fått fra det som skal være personer i det kriminelle miljøet i Bergen.

Han forteller videre at familien har håp om en løsning i saken.

- De etterlatte tror og håper at hun blir funnet, og at politiet starter full etterforskning, sier Klomsæt til Dagbladet.

- Planlagt til minste detalj

Politiinspektør Salvesen forteller videre til Dagbladet at arbeidet er planlagt å vare i to dager, men politiet tar høyde for at det kan ta lengre tid.

POLITIINSPEKTØR: Tore Salvesen. Foto: Leif Stang / Dagbladet
POLITIINSPEKTØR: Tore Salvesen. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

- Arbeidet er planlagt ned til minste detalj, og vi regner med å starte selve gravingen klokka 10.00. Det kan bli tidkrevende, sier Salvesen.

I første omgang konsentrerer politiet seg om en spesifikk grav, og politiet vil grave helt ned til levningene som ligger der. På forhånd har de sikret seg DNA fra Frantzens pårørende, en såkalt referanseprøve.

- Hvis vi finner levninger, vil vi raskt kunne fastslå om de tilhører Trine Frantzen. da snakker vi bare om dager, sier politiinspektøren.

ARBEIDET: Politiet graver møysommelig ved den aktuelle graven. Foto: Leif Stang / Dagbladet
ARBEIDET: Politiet graver møysommelig ved den aktuelle graven. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

Stor tilstedeværelse

Under blå himmel har politiet rigget opp to telt og sperret av et område på gravplassen, like ved brua.

Det er vindstille, og etter alt å dømme gode arbeidsforhold for de mange kriminalteknikerne og polititjenestepersonene som nå er på plass.

Etter planene skulle undersøkelsene begynne klokka 09.00. Det er usikkert hvor lenge de vil vare.