VERDIFULLT: Apple 1-maskina er svært sjelden og verdifull. Steve Jobs og medgründer Steve Wozniak laget bare 200 eksemplarer. Her er et av dem på utstilling før en auksjon i fjor. Foto: AFP PHOTO / Timothy A CLARY / NTB scanpix
VERDIFULLT: Apple 1-maskina er svært sjelden og verdifull. Steve Jobs og medgründer Steve Wozniak laget bare 200 eksemplarer. Her er et av dem på utstilling før en auksjon i fjor. Foto: AFP PHOTO / Timothy A CLARY / NTB scanpixVis mer

Søker mysteriekvinne som leverte fra seg Apple-skatt: - 800 000 kroner venter på deg

Kastet verdifullt Apple-klenodium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne som eide en Apple 1-maskin - den første utgaven av hovedkortet til det etterhvert så ikoniske selskapet - ante ikke hvilken skatt hun satt på, da hun leverte det sjeldne eksemplaret til gjenvinning.

En kvinne i 60-åra i California tømte nemlig garasjen etter at ektemannen hadde dødd.

En rekke elektroniske gjenstander ble etterlatt hos gjenvinningsselskapet CleanBayArea i april da kvinnen bestemte seg for å rydde ut av garasjen, skriver selskapet på sine nettsider.

Solgte for 1,5 millioner Verken hun eller de ansatte ved gjenvinningsselskapet ante hva kvinnen etterlot seg i pappeskene, og hun reiste av gårde uten å oppgi noen kontaktinformasjon.

Da en ansatt et par uker seinere åpnet en av eskene, åpenbarte Apple 1-maskina seg.

Selskapet solgte siden det innleverte hovedkortet for over 1,5 millioner kroner (200 000 dollar) på en privat auksjon.

Gjenvinningsfirmaet har en avtale om å dele fortjenesten 50/50 med personen som har innlevert objektet, og leiter følgelig etter kvinnen som leverte maskina anonymt.

- Hjelp oss å finne denne kvinnen, så hun kan få sjekken som ligger og venter på henne, skriver selskapet på sine nettsider.

Sjelden vare Rundt to hundre modeller av Apple-1 maskina ble bygget i sin tid.

Apple-1 var ingen umiddelbar suksess for de to unge Apple-gründerne Steve Jobs og Steve Wozniak, og de fikk ikke solgt maskinene selv. Det var først da Paul Terell, eieren av en av verdens første databutikker - The Byte Shop - bestilte 50 eksemplarer og solgte dem for 666,66 1976-dollar (cirka 20 000 norske kroner i dag), salget begynte å ta av.

Aller først ble rundt 50 eksemplarer bygget av Apple-medgründer Steve Wozniak i nå avdøde Steve Jobs' garasje. Én av disse eksemplarene ble solgt på en auksjon i fjor høst for 5,9 millioner kroner.

Man antar at det ikke er mer enn et titall av den originale Apple-datamaskina som fortsatt eksisterer.